19 de desembre del 2012

FESTES ROMANES

Les festes romanes consistien en diversos dies de culte als deus. Algunes vegades feien sacrificis com a ofrena als déus i per una bona celebració, quan els romans feien una ofrena als déus, representava com un intercanvi per la protecció. Els romans li deien feriae a les festes. L'assistència a les cerimònies era pública però no obligatòria. Quan les festes eren celebrades els comerços s'interrompien, els treballs i els procediments per poder celebrar les festes.

Ofrena als déus (festes religioses)

Hi havia diferents festes romanes com ara: 
  • Les Lupercalia (festa del llop) en honor al déu dels socors Faunus.
  • La festa d'Hèrcules.
  • Les Liberalia (el 17 de març, en honor de Bacus, però diferents de les Bacanals).
  • La festa de Júpiter Capitolí.
  • Les Apollinaria (festes en honor d'Apol·lo).
  • Les Caprotina (dedicades a Juno).
  • Les Consualia (dedicades al déu Consell, protector de Roma).
  • Les Hilaria (en honor de Cibeles, mare dels déus).
  • Les Mayuma ( 1 de maig, festes del luxe i de les despeses).
  • Les Matralia (en honor a la deessa Matuta, sol per a dames).
  • Les Matronalia (festa de les dames nobles, l'1 de març).
  • La Magna Mater Idaea (festa de la Gran Mare Frígia).
  • La festa de Mart (1 al 23 de març).
  • Les Terminalia (últim dia de febrer en honor al déu Terminus)
  • La festa de la deessa Tellus o Fordicidia (deessa dels camps sembrats, el 15 d'abril).
Aquestes eren algunes de les festes que celebraven els romans però hi han algunes que es segueixen celebrant avui dia.

Cal destacar que hi ha una festa anomenada la Lupercalia (festa del llop) en honor a la lloba Luperca que era la lloba que va alletar Ròmul i Rem. Aquest és un dels mites més coneguts, on explica que gràcies a aquest nens es va fundar la anomenada Roma.

Mite de Ròmul i Rem
Ròmul i Rem



Adrià Sánchez
4t ESO

9 comentaris:

Unknown ha dit...

Caram, quantes festes que celebraven els romans!! M'ha semblat molt sorprenent que durant la celebracions els negocis tanquessin ja que avui en dia ja no ho fan :S .
Bona entrada!

Paula Campelo ha dit...

Una entrada interessant Adrià! No sabia que els romans celebressin tantes festes, crec que fins i tot en celebraven moltes més que nosaltres avui en dia..

Tot i així, la temàtica de les festes és molt diferent als significats que els hi donem nosaltres a les festes avui en dia, ja que ells majoritàriament feien festes dedicades als deus, sabent fins a quin punt arribava la seva religiositat. En canvi, nosaltres les dediquem a altres coses.

No sabia que fins i tot celebraven una festa dedicada a la lloba que va alletar a Ròmul i Rem, però en part ho entenc, ja que va ser la lloba que va salvar a aquests dos nens quan un d'ell seria el futur fundador de Roma.

Carla Espinosa ha dit...

Mara meva, quantes festes celebraven els romans, sembla que busquessin qualsevol excusa per celebrar-ne una!

Però és una entrada molt interessant ja que així ens podem fer més o menys una idea de com celebraven ells les festes i així comparar-les com les fem nosaltres.
Bàsicament la tradició de les ofrenes ha desaparegut.

Molt bona entrada!!

Brian V. ha dit...

La veritat es que sembla que als romans els agradava molt fer festes i desde el meu punt de vista com excusa per no treballar, avui dia això no es tant fàcil ja que a les festes es quan més es compra.

ferranblasi ha dit...

Aquesta entrada conte molta informació interessant. M'ha sobtat molt que totes les festes anaven dirigides a un deu diferent. I que tots els establiments tanquessin els dies de festa.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! l'entrada està molt completa i la informació que hi ha s'entén molt bé. No sabi que fessin tantes festes com les que tu dius a l'entrada i per això crec que era una manera de no treballar. M'ha semblat molt interessant que dediquessin una festa a la lloba que va cuidar a Ròmul i Rem.

Unknown ha dit...

Bona entrada Adri!
Com ja ens vam poder adonar amb l'entrada de la Llúcia, als romans els encanta la gresca! I tu ens ho has acabat demostrant posant una de les quantes festes que en celebraven.
M'ha fet molta gràcia el que ha dit la Carla respecte a les festes romanes, ja que la veritat és que jo també ho havia pensat; es nota que als romans els agradava molt les festes que fins i tot sembla ser que buscaven qualsevol raó per celebrar-ne una.
Respecte a la temàtica de les festes, considero que a diferència de nosaltres, els romans les feien en honor als déus i nosaltres en honor als successos, no obstant això, les nostres també van més unides amb la religió.
Per altre banda, considero que és normal que es dediqués una festa a la lloba que va alletar a Ròmul i Rem, ja que si no hagués estat per ella, en un principi els nens no haurien sobreviscut, i la ciutat de Roma no hagués estat fundada.
Per acabar, considero que el fet de que les festes interrompia el comerç, el treball i tot, això feia que els romans desconnectessin i visquessin una miqueta la vida, i aquest és un dels motius importants pels qual els agradava tant, no?

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Adrià. M'ha sorprés que tinguessin tantes festes els romans ja que no 'ho imaginava. L'entrada esta molt completa i amb molt bona informació, m'ha servit per aprendre sobre les festes.
Felicitats per l'entrada! :)

Unknown ha dit...

Hola! Molt curiós quantes festes feien els Romans i que totes estaven dedicats a tants déus.
PD: Si ara els romans estiguessin vius, ara celebrarien "La festa de Mart", ja que som l'1 de març! jajaja

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts