FESTES ROMANES

Moltes de les nostres festes nacionals, locals, comarcals fins i  tot mundials tenen a veure amb les nostres tradicions, i moltes van lligades al cristianisme. Els romans, per tant, també tenien les seves pròpies celebracions, i en tenien moltíssimes!

Les festes més destacades eren els jocs. Però n'hi havia  d'altres: de dedicades a déus, o en honor a la ciutat, aquestes festes les presidien verges, anomenades Vestals.

Per començar, una de les dates importants era cada primer de mes, el dia de les Calendes. Aquest dia comença un nou cicle de la lluna, (això passava quan el calendari era guiat pel cicle lunar) i hi havia moltes coses a fer. Els sacerdots, anunciaven a tothom les festes que hi havia aquell mes, i s'havia de fer l'ofrena al déu a qui estava dedicat.

Calendari Romà, molt difícil d'interpretar


Per exemple, el mes de gener es feia una ofrena al deu Janus, conegut com el déu de les dos cares o el déu de les portes. Aquest dia se li donava una coca de pa, amassada amb sal i vi. El primer dia de gener era un dia dedicat a perdonar i a l'amistat. Per acabar, era el dia en que se li donava el càrrec al cònsol. Es feia la seva ofrena durant el ritual del Capitoli, ajudant a la prosperitat de la nació.

Tot i haver-hi moltíssimes festes, els jocs van ser una de les principals, era un costum importat d'Etrúria. Tot començava amb una processó on ensenyaven imatges dels déus (no us recorda una mica a les nostres?) i al final de la processó hi havia els guerrers, i seguint-los hi havia els ballarins amb túniques vermelles, i per últim els músics.

Aquesta festa se celebrava a la tardor, just quan s'acabava l'època de guerres i lluites perquè començava el fred i els guerrers retornaven. Aquesta festa des de un principi era de un sol dia, però poc a poc es va allargar fins a quatre.

Constava d'uns dies de festa popular (com la nostra festa major però de l'època), aquests dies no només hi havia festes, sinó també hi havia mims, petits teatres, ballarins i músics recorrent els carrers.També hi havia combats entre guerrers i espectacles d'aquest tipus. L'últim dia, el gran espectacle! Les carreres de carros. 

Guerrer amb una palma a la mà en senyal de victòria (Museu Arqueològic de Madrid)

Per acabar, les matronals, les patronals i les saturnals. Eren les festes dedicades a déus més importants. 

Les matornals, dedicades al déu Mart, eren les festes de les mares de família. Era l'u de març, i eren elles les que prenien la iniciativa de la casa.

Poc després venien les patronals, duraven nou dies, fins el 21 de març, i estava dedicada als difunts.

Les saturnals, dedicades al déu Saturn, eren a mitjans de desembre. Se celebrava just quan s'acabava la feina al camp. Durant la festa, s'intercanviaven  les posicions socials, i es disfressaven. Els homes servien a les dones, i els amos als criats. (Curiosa festa, veritat?)

Què en penseu? Alguna d'aquestes festes us recorda a alguna de nostra?

Llúcia Gómez
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Quina mà de festes!
Bé, com segurament totes els companys, la que més coneixem és la dels Jocs. No s'havia que en un principi constava d'un sol dia i que es feia a la tardor perquè era quan els guerrers arribaven de les guerres provenents.
M'ha semblat molt curiosa la imatge del calendari, és molt estrany.

Molt bona entrada. Bones imatges!
Carla Espinosa ha dit…
Déu n'hi do quin munt de festes que celebraven els romans!

El que més m'ha sorprès es el fet de que el primer dia de cada més es es celebrava una festa.

Molt interessant!
Carla Espinosa ha dit…
Déu n'hi do quin munt de festes que celebraven els romans!

El que més m'ha sorprès es el fet de que el primer dia de cada més es es celebrava una festa.

Molt interessant!
Maria Rodriguez ha dit…
Ja coneixia gairebé quasi totes aquestes festes perquè ja he fet una entrada semblant anteriorment. Tot i així em segueix semblant interessant i curiós! Va bé recordar aquesta informació o coneixer-ne de nova.

Bona entrada!
Laia Fernández ha dit…
Segurament eren molt importants per la gent aquestes festes dedicades als déus. Podriem fer-ho nosaltres també això d'una festa mensual. bona entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Llúcia! M'ha agradat saber que el primer dia de gener, es dediqués a perdonar i als amics, ja que al començar un any nou a vegades millor és oblidar-te de les coses dolentes i començar de nou.
M'he quedat al·lucinant amb el munt de festes que hi ha!
És flipant que els jocs (així s'anomenava la festa? no ho he acabat d'entendre del tot! ) , en un principi durés un sol dia i que al final s'acabés allargant fins a quatre, això demostra que els romans gaudien molt en les festes i els encantava! I sí, és molt curiosa la festa dels saturnals, ja que intercanviar-se les posicions socials i disfressar-se, quines idees més originals tenien.

En conclusió, és molt curiós les festes que hi havien, això de dedicar-les als seus déus i que per començar cada mes hi hagi alguna cosa per celebrar, això em sembla molt divertit.
Paula Campelo ha dit…
Molt bona entrada!!

Mai m'havia parat a pensar sobre quines eren les festes que celebraven antigament els romans, el que sí que havia pensat era si feien alguna que sigués semblant a alguna de les festes que celebrem avui dia i gràcies a la teva entrada he pogut comprovar que sí! Nosaltres, quan arriba la Festa Major ens posem molt contents, ja que és una de les festes que més gaudim i els romans, feien exactament el mateix, tot i que, evidentment, no es divertien de la mateixa manera que ho fem nosaltres. Ells es divertien veient mimos, veient espectacles com les carreres de carros, etc.

M'ha sorprès molt que hi haguessin unes festes anomenades matronals, les quals estaven dedicades a les dones de família i en les que se'ls hi cedia la iniciativa de la casa. Em sembla molt bé que hi hagués aquesta festa, ja que mai s'ha valorat a les dones com s'hauria de fer fins fa poc i em sembla perfecte que es durant uns dies puguin tenir elles la iniciativa.
Unknown ha dit…
Realment m'ha semblat molt interessant aquesta entrada. Les festes saturnals és l'origen del carnaval? La gent es disfressa i passa a ser, per uns dies, alguna cosa o persona que no és durant la resta de l'any. Crec que aquest és l'origen del carnaval.
Molt bona entrada!
Segueixo amb l'afirmació de sempre, a poc a poc i cada setmana més quan faig els comentaris que toquen en el blog me'n adono que fa molts anys d'això, però que som molt semblants. Trobo interessant molt emocionant que a principis de cada mes tinguessin una festa diferent, evidentment nosaltres no tenim tantes festes com ells tenien, tot i així en tenim de semblants com els jocs i com a dit la Laia les festes saturnals que amb el pas del temps podrien arribar a ser els carnavals que celebrem avui dia. Segurament si busquéssim més informació de totes les altres festes trobaríem alguna referència que ens portaria a alguna festa actual.
He pensat que com ells dedicaven cada mes a un deu diferent també podria ser més o menys el que nosaltres cada dia diferent tenim un "sant" tot i que ja no som tan creients amb el cristianisme a moltes cases es continua celebrant.
Quina entrada tan curiosa, la festa que m’ha semblat més de la nostra terra, o més pòrxima a nosaltres és la festa Saturnal, pot ser que siguin els orígens del que avui en dia és el carnaval? La gent es disfressa i fa veure que és algú que realment no és. M’hagues encantat veure els amos servin els criats. Hagués estat bonìssim.
Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES