24 de desembre del 2012

EL RIU TIBER, TESTIMONI DE LA HISTÒRIA DE ROMA

El riu Tíber ha estat present en tots els moments de la historia de la ciutat de Roma, des de la seva fundació, fins a l'actualitat. La llargada total del riu és de 405 km. i la trajectòria des del "Monte Fumaiolo", passant per ciutats com Laci, Perussa i després ha de travessar Roma i després desemboca al Mar Tirrena. 


Estàtua de Roma que representa
la personificació del riu Tíber
Aquest riu s'ha arribat a desbordar moltes vegades, essent l'última vegada fa unes setmanes. Peró la més important va ser la del 241 a.C. després de la Primera Guerra Púnica. Fins i tot l'emperador August va establir uns magistrats anomenats Curatores Tibaris, la missió  dels quals era cuidar del riu i va perdurar per tot l'imperi. 


Inundacions del riu Tíber pel pas
per Roma a l'Octubre del 2012

Al 398 a.C el Tiber va arribar a congelar-se, això va ser un fet excepcional. El port a l'antiga Roma va suposar el centre comercial de la ciutat gràcies a la construcció del Portus Tiberinus, que era el port on sortien els vaixells plens de mercaderies per anar fins a la Mediterrània. 



Representació d'unes Batalles Navals,
o neumàquies celebrades al Colisseu



El riu va tenir un paper molt important al mite de Ròmul i Rem, ja que gràcies a que es va inundar, els bessons van arribar a terra. A més era on els romans agafaven l'aigua per omplir l'amfiteatre Colisseu i feien les batalles navals.


Cristian Martinez
4t ESO

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Bona entrada Cristian!
Sempre l'he donat una certa importància al riu Tíber, però la veritat és que no en sé gaire sobre ell. M'ha sorprès molt el fet de que al 398 aC s'arribés a congelar, ja que això segur que va portar moltes conseqüències les quals ni me les vull imaginar!
El fet de que sempre es desbordi deu portar moltíssimes complicacions tot i que en el cas del mite de Ròmul i Rem, els va afavorir al sobreviure. També desconeixia que es desbordés tants cops, això fa que la gent que viu a prop estigui sempre alerta per si a cas..

Unknown ha dit...

Bona entrada Cristian! No sabia que el Tiber fes 405 km de llargada, em pensava que seria més curt. S'em fa raru que és congelés ja que segurament va perjudicar el comerç.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Cristian! No sabia gairebé res del que tu has explicat en aquesta entrada ni tampoc m'ho hauria pogut imaginar coses com per exemple que el riu Tiber és congeles ho que la seva aigua s'utilitzes per fer batalles navals dins del coliseu com a espectacle per els romans.

Unknown ha dit...

Molt interessant l'entrada. Coneixia el mite de Ròmul i Rem, però gaire bé res més, però ara sé que fa 405 km i al 398 a.C el Tiber va arribar a congelar-se.

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

No sabia que el riu Tíber tenia tants anys d'història i tampoc que fins i tot tenia una escultura de la seva personificació. M'ha semblat curiós que posessin gent a treballar al costat del riu per cuidar-lo i que durés tot l'imperi! Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts