L'ALFABET LLATÍ


Els romans van crear el seu propi alfabet provinent del grec per d'aquesta manera crear la seva llengua, el llatí. Inicialment l'alfabet llatí estava format per 21 grafemes i cap al segle I d.c, amb motiu de la invasió romana de Grècia, es va quedar en 23 grafemes que perdurarà per la resta dels temps.

 


L'alfabet llatí, no tenia diferenciació entre les majúscules i les minúscules. Els seus 21 grafemes corresponen a les lletres "capitals", és a dir, les nostres majúscules. Utilitzaven tres sistemes diferents d'escriptura:

La Quadrata: Lletres capitals de forma quadrada que estaven tallades sobre pedra. Estructura geomètrica basada en el cercle i el quadrat destinada en l'ús dels edificis religiosos.

La Rústica: Dibuixava les lletres amb ploma i pinzell. Es va desenvolupar sobre el segle I d.c i estava destinat a l'expansió de l'escriptura amb nous suports.

Uncial o cursiva:Era l'antecedent de les minúsucles. Escriptura ràpida, amb traçats arrodonits ascendents i descendents com la "b", la "d" i la "p".



Escriptura quadrata
Alfabet romà actual




Vídeo sobre l'alfabet romà

El llatí, el seu alfabet i les llengües neollatines


Artur Bossy
2n Batx

Comentaris

Joan Giralt ha dit…
Nosaltres, els de 4t, a principis de curs ho vem estudiar a classe de Llatí!!! Però els tres punts de La Quadrata, La Rústica i La Unical no ho sabia. Bona entrada.
Laia Fernández ha dit…
Nosaltres a principi de curs ho vam estar estudiant. És un tema molt interessant i complex. M'ha agradat l'entrada, ja que he après coses que no sabia. :=)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES