16 de novembre del 2011

TESTICULUS

Seguidament us explicaré l'etimologia d'un mot, que inclou fets que poden resultar molt graciosos!

Encara que us pugui semblar sorprenent, la paraula testicle pertany a la mateixa família que test, testimoni o testament. L'origen d'aquesta "família" de paraules és el llatinisme testis, 'testimoni'. Llavors us preguntareu: i què hi tenen a veure les glàndules genitals masculines?

Veegeu què en diu el diccionari etimològic:



"TESTICLE m.

Cadascuna de les dues glàndules genitals masculines de l'home i de molts d'animals; cast. testículo. En un sol cas, un testicle, Espriu Lab. 31.

    Var. form. ant.: testícol (Los vexells spermàtichs són algunes venes... portans la sanch als testicolls, Cauliach Coll., i, 2a, 7; Ha donat encara als testícols les vies de la urina per les quals evacua la superfluitat spermàtica, Albert Q., Ques. 37).

    Sinòn.: botó, colló, gínjol, mèrvel, ou, testimoni.

    Etim.: pres del llatí testĭcŭlus, mat. sign., derivat dim. de testis, ‘testimoni’."

La clau de tot plegat està en la importància que donaven els antics romans a la  virilitat dels homes. Els testicles eren senyal i demostraven l'homenia, la virilitat, que havien de tenir els homes. Així, es deia que les dues glàndules eren petits testimonis, 'testimoniets', que concretament és el que vol dir la paraula llatina testiculus.


També se sap que quan havien de jurar veritat en un judici, en lloc de jurar sobre la Bíblia ho feien estrenyent-se els testicles amb la mà dreta. D'aquest antic costum prové el verb testificar.


Martí Guallar
1r Batx

19 comentaris:

Roger Morató ha dit...

Mai m'havia parat a pensar-ho. Si més no, és curiós.
Bona entrada!

Núria Andreu ha dit...

Quines coses! És divertit, a vegades, trobar l'arrel d'algunes paraules, ja que ens poden estranyar molt (com és el cas d'aquesta paraula, testicle).
Una entrada interessant i diferent, gràcies per l'informació!

Anònim ha dit...

Aixó no ho sabia,a estat interesant llegir aquesta entrada. Es interesant i alhora divertit saber les arrels de les paraules.

Judith Bautista ha dit...

Mai ho havia pensat que la família de testicle fossin paraules que no s'assemblen gens,és curiós veure una família de paraules tant diferents entre si.
M'ha agradat molt l'informació.

Marc Avilés ha dit...

No m'ho imaginava, hi ha estat força interessant aquesta entrada.

Anahi ha dit...

Quina entrada més curiosa...!!
M'ha agradat molt, sobretot la part on diu que per jurar, s'agafaven els testicles...!

Molt bona entrada, feliciats!

Clàudia Simón ha dit...

m'ha semblat una entrada molt interessant ja que ha sigut divertit saber l'arrel de la paraula: testicle. Bona informació, gràcies!

Jordi Gonzalez ha dit...

Ha sigut molt interessant aquesta entrada i molt divertida, aixo de la paraula testicle no ho sabia.

Emma Moreno ha dit...

no sabia que testicle, venia de la paraula test, testimoni...etc m'ha agradat molt!

M.Barrera ha dit...

Bona entrada! Mai hauria pensat que la paraula testicle a la mateixa família de test, testimoni o testament! Molt curiós! M'ha agradat moltíssim!:)

Aina ha dit...

És molt curiosa l'entrada, mai m'hauria imaginat que la paraula testimoni provingués de testicles, i menys imaginarme la manera de testificar dels romans.

Mireia Cutura ha dit...

Com han dit molts dels meus companys, és uan entrada molt curiosa i mai m'hagués imaginat que totes aquestes paraules venien del llatí! I el fet de com havien de testificar no ho hagués pensat mai que fos així!
Bona feina!

Ivan ha dit...

Quines coses més curioses que feien els romans des del punt de vista actual... Mai hagués pensat tampoc que la paraula testicle provingués de la de testimoni.

Bona entrada! Ave!

Anna Solà ha dit...

Sort que ar ano fem aquests gestos tan.. Grollers? I sembla mentida que ho facin per jurar a la Bíblia, un text tan sagrat.

M'agraden molt les teves entrades Martí, sempre busques les coses més curioses i extranyes de la nostra llengua. Es nota que t'agrada i que hi difons entusiasme en fer-ho.

Bona entrada, com sempre.

Dima ha dit...

M'ha agradat ja que he trobat la entrada molt curiosa, mai hauria pensat que una paraula una mica vulgar vingues de la paraula família.

fermin samblas ha dit...

No m'ho havia imaginat mai, molt interesant

Anònim ha dit...

M'ha fet gràcia el que feien quan havien de jurar i he trobat que és una entrada molt interessant, no pensava que testicle vingués del romà

Xènia Cubí ha dit...

Jajajaja, no he pogut evitar riure llegint aquesta entrada!! Ostres, mai hauria imaginat una relació tant evident entre testicles i testimoni... jajajajaja
Bona entrada! :)

Rajae Mellouk ha dit...

Es interessant saber l'arrel de les paraules.
Bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts