JOCS OLÍMPICS D'OLÍMPIA

Olímpia és coneguda com la ciutat de l'esport. Situada a la regió grega d'Èlida (Peloponès). Un lloc on es podria dir que hi havia un complex esportiu amb múltiples llocs per practicar l'esport.

Segons la tradició, els jocs olímpic es celebraven cada quatre anys perquè els guerrers deixessin de lluitar i poguessin participar als jocs. Els atletes participants havien de ser homes, grecs, de condició lliure, és a dir, sense ser culpable de alguna maledicció religiosa. Hi assistien una gran quantitat d'espectadors de tot tipus de classe social.


L'entrada, només estava permesa a les noies d'abans de casar-se, però prohibida a les dones. S'hi si trobava una noia havia de ser castigada.

Els primers dies dels jocs es celebraven una sèrie de cerimònies d'inauguració, actes culturals, festes,... i el jurament dels atletes d'acceptar les normes de participació. Durant els cinc dies es celebrava la competició i els guanyadors eren coronats amb una branques d'oliveres, cintes amb el seu nom i a vegades se'n feien estàtues a Olímpia.

Quan un atleta que havia triomfat i tornava a la ciutat era rebut amb honors com un heroi nacional. A Atenes els atletes rebien premis en metàl·lic, podien quedar exemptes d'impostos i podien arribar a viure becats de l'Estat.


Aquí us deixo un vídeo interessant sobre les Olimpíades.




Artur Bossy
1r Batx

Comentaris

Adrià Sanchez ha dit…
ola esta molt bé aquesta informaicó pero no as posat que les activitat principals eran el tir de javalina, el tir de disc, el salt de longitud,el pancraci, lluita i pentatló.... També els objectes principals son les anelles en señal del logotip i el foc.
Mariona Lucas ha dit…
Hola, la veritat es que m'ha agradat molt la teva entrada però no as mencionat que els jocs es dedicaven als deus de l'Olimp que era una muntanya en la que deien que hi vivien els seus deus.
Adéu.
marta b ha dit…
Hola aquesta entrada la he trobat molt ben feta, explica moltes coses sobre Olimpia i els jocs Olímpics, ptser caldria afegir que el primer cop que es van celebrar va ser a l'any 776aC, que a durada era de sis dies,i com bé han dit els meus companys, el guanyador de la primera posició en cada prova guanyava una corona feta de branques d'olivera. En els jocs hi havien diferents modalitats, i totes elles es feien despullats amb sorra per sobre per n fer-se mal...
Adeu.
Andrea B. ha dit…
Hola!! Quina entrada més inesperada, justament quan els d'optativa de Clàssiques de segon d'ESO, hem fet una representació d'unes Olimpíades gregues. Aquesta informació que has dit està molt bé, però s'hi poden afegir-hi algunes coses. Com per exemple, que els premis com molt bé has dit, també els noms dels guanyadors eren inscrits en unes inscripcions. També, que hi havia dos llocs on poder fer les modalitats dels Jocs Olímpics. Les esportives es feien a l'estadi i les hípiques es feien a l'Hipòdrom.

Adéu!
arnau aguilera ha dit…
ta faltat dir, jo crec les modalitats que hi havia que eren llançament de javelina, llançament de disc, cursa i salt de llargada
Roger Solé ha dit…
m'ha agradat força la teva publicació, de fet nosaltres si fa no fa els de la optativa de 2n estem treballant el mateix,amb les olimpìades amb les proves de les diferents modalitats salt de llargada llançament de disc de jabalina...etc


Roger Solé
Paula Gumà ha dit…
Hola, a mi m'agradaria afegir a la teva entrada algunes de les proves olímpiques que feien els grecs antigament:
-Les curses a peu.
-La lluita.
-El pancraci.
-El pugilat.
-El pentatló.
-El llançament de disc.
-El llançament de javelina
-El salt de llargada
-Les curses de genets i de carros.

PAULA GUMÀ 2n E.S.O.
Maria Guallar ha dit…
Hola!!
M'ha semblat una entrada molt interessant, però crec que s'hi podria afegir les dones que van aconseguir a assistir als Jocs.

La infracció del precepte de que les dones no hi podien assistir era castigat amb la mort: la llei preescrivia que la infractora fos estimbada des de el cim Tipeu. Paradoxalment, l'única trangressora coneguda històricament, la cèlebre Cal·lipatira, va ser-ne absolta. La protagonista del fet va arribar a Olímpia per a veure la participació del seu fill Pesirrodes, que competia en la cursa d'estadi. Com que l'entrada al recinte esportiu estava prohibida, Cal·lipatira va entrar a l'estadi amagada amb una túnica d'entrenador i es va situar al lloc que tenien reservat. En acavar la cursa, com que el seu fill va guanyar, Cal·lipatira, sense cap mena de precaució, va saltar a l'arena per a abraçar-lo, i es va descobrir la seva identitat. El Senat Olímpic es va reunir urgentment i va absoldre Cal·lipatira: els jutges van considerar com a eximent de la seva culpa el fet de ser filla, germana i mare de campions olímpics.
L'única dona la presència de la qual era habitual en els jocs Olímpics era ka gran sacerdotessa de Demèter, que tenia un setial reservat davant d'on seien els "hel·lanòdics" o jutgees suprems dels Jocs.

Maria Guallar Comas
2n ESO B
Judit F ha dit…
Falicitats! Està molt bé i és molt interessant. Nosaltres els de 2n, tot just acabem de fer unes olimpiades a l'estil de l'antiga Grècia, i per això crec que podria afegir alguna cosa com les proves que es realitzaven:
-Estadi
-Diaulo
-Dolico
-Pugilat
-Pentatló
-LLuita
-Hoplitodromia
-Agons
-Pancraci
-Proves hípiques.

També cal dir que els altletes participaven despullats i que les dones no podien participar ni veure els jocs, a exccepció de la sacerdotessa Demèter que tenia un lloc reervat.
abigail ha dit…
Crec que es bastant injust que no deixesin que les dones no participessin, però el que trobo més alarmant és que les estambin. Crec les dones tenim i teniem la mateixa capacitat que els homes per concursar a les Olimpiades.
per una altre part crec qye fer monuments als que guanyaven era molt execiu.

Aina & abigail! :)
Eric Esquinas ha dit…
Hola la informacio es bona però falten algunes probes.
Eric Esquinas ha dit…
Hola la informacio es bona però falten algunes probes.
Mireia Linares ha dit…
Està molt bé l'entrada. Estic d'acord amb els companys. Vull afegir que els jocs anaven dedicats als déus de l'Olimp.
Andreu Queralt ha dit…
Hola, m'ha agradat molt la teva entrada, és molt interesant, però a mi a més a més dels premis en metàlic que donaven els atenencs també donaven oli d'oliva.
Carla Espinosa ha dit…
Hola!
ami la teva publicació, m'ha agradat molt, però penso que t'ha faltat dir algunles probes que realitzaven, que eren:
Cursa-llançament de javelina-llançament de disc i salt de llargada.
Joan S ha dit…
Esta prou be i es molt interesant pero hi agessin pogut ficar alguna coseta mes.
Marc Marfany ha dit…
Heu dit tantes coses que jo ja no se que dir, pero dire que ens els passats jocs olimpics grecs van introduir una midalitat que era de fer musica.
Anònim ha dit…
jo crec que has fet una bona entrada si que alumillo et falten mencionar algunes proves , pero la idea principal està ben redecatda i clara que, jo tobo que és el és important de l'entrada , per axió et felicito !
Mireia Cutura ha dit…
Gràcies per tota la informació que ens has donat Artur!
El vídeo estava molt bé, però llàstima que era en anglès, i algunes coses costaven d'entendre. Però una cosa que no trobo gens justa, tal com ah di l'Abigail, és que no deixéssin entrar a les dones casades! És molt trist que les dones tardéssim tant a tenir una mica més de poder a la societat.
Ester ha dit…
Moltes gràcies Artur per aquesta entrada està molt bé, i el vídeo encara que estigui en anglès, nosaltres entenem lo bàsic i es pot entendre! moltes gràcies a més que no trobo que sigui necessari mencionar les proves dels jocs olímpics ja que estan en el vídeo!

Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES