LA POMA DE LA DISCÒRDIA

El mite de la poma de la discòrdia prové de la mitologia grega i està relacionat amb un esdeveniment que va desencadenar la Guerra de Troia. Aquesta història es troba en les epopeies d'Homer, especialment a La Ilíada.

Diu la llegenda, que tot va començar amb el matrimoni de Peleu i Tetis, els quals van convidar a tots els déus de l'Olimp a la seva boda. Però, van oblidar convidar Eris, la deessa de la discòrdia. Eris, enfadada per no ser convidada, va decidir llançar una poma d'or amb la inscripció "Per a la més bella" (Kallisti en grec) al banquet dels déus.

Aquest gest va provocar una gran controvèrsia entre les tres deesses més importants de l'Olimp: Hera, Atena i Afrodita. Cada una d'elles volia la poma per a ella i va començar una disputa.

                                              La poma de la discòrdia, Jacob Jordaens

Com que els déus no podien decidir qui era la més bonica, van recórrer a Paris, el príncep de Troia, perquè fos ell qui ho decidís fent de jutge. Cada deessa li va oferir un regal com a suborn. Hera li va oferir poder i riqueses, Atena li va oferir saviesa i habilitats en la guerra, i Afrodita li va prometre l'amor de la dona mortal més bella, Helena, que ja era casada amb Menelau, el rei d'Esparta.

Paris va triar Afrodita com a guanyadora, ja que li va oferir l'amor de Helena. Aquesta decisió va ser el punt de partida per a la Guerra de Troia, ja que Helena va ser raptada per Paris, provocant la ira de Menelau (el seu espòs) i altres reis grecs, que van unir forces per assetjar Troia i recuperar Helena.

Aquesta guerra va ser el tema central de La Ilíada d'Homer.

Després d'aquest mite, podem observar en moltes obres contemporànies que hi ha una poma d'or en símbol de conflicte i discòrdia.

Aquest és un vídeo que us ho pot explicar molt bé.


Tigist Masllorens 
4t Eso

Comentaris

Irene Roldán ha dit…
Bona entrada, has explicat molt bé el mite! Com a curiositat m'agradaria comentar-te aquest mite ha servit com a inspiració a la ciència. A la teoria del caos, la "poma de la discòrdia" sovint s'utilitza com una metàfora per descriure com un petit esdeveniment aparentment insignificant pot desencadenar una cadena d'esdeveniments impredictibles i caòtics. Tot i que aquest fenomen sovint també se'l pot trobar més conegut popularment sota el nom "El efecto mariposa".
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona entrada!!! El mite és molt interessant i l'has explicat molt bé. Eris, la deessa que no és convidada al casament i que va llençar la poma d'or era depreciada per la resta dels déus de l'Olimp ja que es considerava que era la responsable de generar conflictes, disputes i caos tant en el món dels déus com en el dels humans. Era una de les filles de Nix, deessa de la nit, i això li dona un aire fosc i negatiu al seu personatge que també pot representar l'enveja.
Com a curiositat les històries diuen que va tenir uns 60 fills.

Bona feina!!!
Amina Boukhzar ha dit…
És interessant com dins del mateix Olimp les mateixes divinitats tenen disputes de caràcter diríem humans, qui és la més bonica o frustració perquè no han sigut convidades a un casament. Però aquests problemes que a escala humana només provocarien algunes disputes que només afectarien les persones implicades, a nivell diví afecta més els mortals en aquest cas provocant guerres entre ells perquè podem veure que les divinitats entre elles no pateixen conseqüències, no entren en una guerra les 3 deesses, però sí que provoquen una als mortals.
Nora Agulló ha dit…
MOLT BONA ENTRADA! Que interessant Tigist, jo et voldria afegir una curiositat que m'ha agradat sobre Troia.

Sabies que la llegendària ciutat de Troia, que es va convertir en el centre dels esdeveniments de la Guerra de Troia, va ser excavada i descoberta per l'arqueòleg alemany Heinrich Schliemann a la dècada de 1870? Schliemann va trobar restes que es creu que corresponen a la ciutat de Troia, confirmant així la base històrica dels mites que es narraven a les epopeies gregues.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Tigist. Només volia afegir que per les tres deesses era tan important aconseguir la poma perquè a l'antiga Grècia la bellesa era molt significativa, ja que permetia arribar a la virtut. Des d'aquest punt de vista, qui era considerada bella representava la totalitat i una posició privilegiada respecte als altres. D'aquí podem arribar a la conclusió que no es tractava només d'un concurs de bellesa entre les deesses, sinó d'obtenir un estatus per sobre la resta.
Carla López ha dit…
TIGIST UNA ENTRADA ABSOLUTAMENT GENIAL! sabies que a Troia Els grecs creien que la guerra es va desencadenar pel rapte d'Helena, l'esposa de Menelau, el rei d'Esparta, m'ha semblat super interessant de saber, aquesta entrada es un 10!
Paula Soldado ha dit…
Molt bona entrada! Espero que hagis gaudit del mite de la poma de la discòrdia a l'hora de redacatar-lo. És una història fascinant que ofereix una perspectiva enriquidora sobre les dinàmiques humanes i els seus efectes.
Aina Garcia ha dit…
Bona entrada! Sabies que en el Passeig de gràcia de Barcelona hi ha una tram que s'anomena Illa de la discordia? S'anomena així per aquest mite de la poma de la discordia. El carrer reflecteix la rivalitat per la bellesa del mite però en comptes de deeses competint per qui és la més bonica, són 3 cases, La Casa Amatller, La Casa Lleó Morera i La Casa Batlló. En aquest cas l'arquitectura subsitueix la mitologia però l'essencia del mite és el mateix

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES