COM S’ENTRETENIA LA GENT A L’ANTIGA GRÈCIA I ROMA?

Estimats lectors, altra vegada som aquí, al nostre blog. Aquesta setmana, l’institut Manuel Blancafort ha estat de vacances, i a part de descansar també he estat pensant i reflexionant sobre la mà de coses que tenim per distreure’ns, l’as tan llarg que tenim per entretenir-nos. Molt d’aquest il·limitat entreteniment prové de la tecnologia tan avançada que tenim avui en dia. Que afortunats que som! 

És per això, que com bé heu vist al títol avui vinc a comparar els diferents entreteniments que tenien Roma i Grècia a l’antiguitat, i de vegades contrastar-los amb els nostres! Us sorprendríeu de les similituds. Així doncs, una vegada introduït el tema, endavant! 

ENTRETENIMENT A L’ANTIGA GRÈCIA 

1. Jocs olímpics: Un dels esdeveniments esportius més importants. Incloïen curses, lluita, i altres proves d’habilitat física. Que avui en dia encara són vigents cada quatre anys. 

El discòbol Mirón S.V a.C, representa el llançament del disc 

2. Teatre: Les obres dramàtiques es representaven als teatres. Els dramaturgs com Sòfocles, Eurípides i Aristòfenes van ser influents. En temps actuals també continuen existint, però es pot veure com el públic que assisteixen a aquestes obres de teatre és adult. Anar al teatre és una activitat molt entretinguda que jo he tingut el plaer de gaudir-la múltiples vegades. La recomano molt! 

3. Filosofia i debat: Les discussions filosòfiques i els debats en àgora (places públiques) eren formes d’entreteniment intel·lectual. Malauradament, així ja no existeix, les noves generacions estan més pendents dels conflictes entre influencers, que els que hi ha a la vida quotidiana, que són els que ens afecten més. 

ENTRETENIMENT A L’ANTIGA ROMA

1. Jocs de L’Àrea: Inclouen espectacles amb lluites de gladiadors, curses de carros i representacions d’animals salvatges.  Ara els espectacles de gladiadors, s’han convertit a anar a veure el futbol a l’estadi. 

2. Teatre: roma va heretar l’estim teatral grec, i es van fer adaptacions de les obres gregues, Els autors com Plaute i Terenci van destacar. 

3. Circ romà: Un lloc d’espectacles amb capacitat per a milers de persones on es realitzaven curses de carros i altres espectacles. 

4. Bàsquet i Daus: Jocs de taula com el bàsquet i els daus també eren populars. També es jugava al “harpastum” una mena d’antic joc de pilota. 

5. Banys termals: Anar als banys públics era una activitat social i d’oci. A més del bany es podien dur a terme exercicis i altres activitats. 

Aquestes formes d’entreteniment reflecteixen els valors i les prioritats de cada societat, oferint una visió interessant de com les civilitzacions antigues vivien diversió i entreteniment de les seves vides quotidianes. 

Mercè Vila Valentí 

1r Batx

Comentaris

M'agrada molt la teva entrada!
Es molt interessant com el teu blog explora les similituds entre els entreteniments antics i els actuals, destaques com les activitats de diversió poden ser un reflex dels valors i les prioritats d'una societat en diferents èpoques.Es un text, per reflexionar sobre aquest tema.
Ishtar Botey ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada Mercè! És increïble veure com activitats com els jocs Olímpics i el teatre eren tan populars en aquella època i com encara, avui en dia, seguim els mateixos costums. Quan he acabat de llegir l'entrada, he reflexionat i m'he preguntat una pregunta. Com podríem fer perquè la societat actual recuperés l'interès per les discussions filosòfiques? Hi podries pensar d'alguna manera?

Bruna Safont ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada! M'agrada la similitud entre els Jocs Olímpics antics i els esdeveniments esportius actuals. També la idea dels banys termals romans com a activitat social. Has fet una bona feina destacant com algunes coses encara són rellevants amb el temps.
Martina Pareras ha dit…
Una entrada molt original! M'ha agradat molt sobre tot perquè m'he adonat que moltes de les activitats que tenien els grecs i els romans per entretenir-se les hem adoptat nosaltres. Tot i que sí que és veritat, que com tu has dit, ara un dels entreteniments més gran és passar temps a les xarxes socials o a fent servir la tecnologia. Però tot i així encara tenim molts entreteniments d'aquells temps com el teatre, els esports, els jocs olímpics,...
Molt bona entrada!!
Gil Claramunt ha dit…
Molt interessant! M'ha agradat la teva entrada i desconeixia gran part dels entretenimens que has dit que feien. Es coneguda la importancia de esdeveniments com els jocs olímpocs, les lluites de gladiadors i teatres romans, però m'ha cridat l'atenció que juguessin a jocs de taula tal com també fem nosaltres.
És important, sigui l'època que sigui, que hi hagi moments i espais per divertir-se i entretenirse amb companys i amics.

Bona entrada!!!
Hola, Gil, primer de tot, moltes gràcies per participar als comentaris de la meva entrada, et responc perquè la teva reflexió final em sembla boníssima i no puc estar més d’acord, ens ho hem de passar bé sigui l’època que sigui! I també tens tota la raó que és important que hi hagi espais i moments per fer-ho.

Bon comentari Gil!, ens veiem pel blog!
Hola Ishtar, quin pregunta tant interesant, no se si et puc resondre em certesa del tot. Però crec i consider-ho essencial que des de les escoles impulsin la filosofia com una assignatura, tal com ho fan a França, que desde ben menuts practiquen i fan debats filosòfics.
Moltes gràcies per llegir la meva entrada, i reflexionar sobre aquesta, agafo la teva pregunta i porposo a veure qui s’atreveix a respondre-la!

Molt bona reflexió! Ens veiem.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES