DESCONECTA'T DE LES PANTALLES

Durant els anys la nostra manera d'entretenir-nos ha canviat molt, sobretot l'impacte es concentra en els nens i adolescents de les noves generacions. Ara amb un mòbil o una tauleta tenen disposició a tota mena de fonts com jocs en línia, vídeos de YouTube, música infantil, etc. Aquest fet ha suposat una gran perduda d'interès pels jocs de taula i les joguines físiques, si tens un dispositiu electrònic per què necessites un trencaclosques?

Tot i que no sembla gran cosa pot tenir conseqüències molt greus per a nens els quals el seu cervell encara no s'ha acabat de desenvolupar com per exemple; l'alteració del desenvolupament cerebral, alteracions de somni, aïllament social, dèficit visual, pèrdua de capacitat de concentració... Una vegada saps l'impacte que té l'electrònica et proposo 3 jocs clàssics romans perquè desconnectis una mica de les pantalles o per ajudar al teu amic a què deixi la Play i surti de casa, tu decideixes!

El primer joc que et presento és la Mosca de Bronze, aquest joc té una gran semblança amb el que anomenem la gallineta cega. Aquest joc té unes normes molt senzilles i no cal comprar res, cosa que el fa disponible perquè tothom pugui jugar. Per començar, heu de ser un grup, no es pot jugar només entre dos, el següent que heu de fer és escollir un membre del grup. Una vegada escollit, s'ha de posar una vena als ulls per tal que la persona no vegi res i a continuació ha de dir "jo caçaré la mosca de bronze". La resta de participants han d'allunyar-se mentre imiten el brunzit d'una mosca fins que el caçador toca algú que es converteix en el nou caçador.

"La mosca de bronze"

El segon joc és La lletra Delta el qual es pot jugar a partir de dos jugadors i no necessites materials. El joc consisteix a dibuixar un triangle a terra i has de dibuixar diferents segments amb un nombre numèric d'1 a 10 d'aquesta manera:


Cada jugador tindrà cinc fitxes que llençarà des d'un o dos metres de distància del triangle per finalment fer un recompte de punts. El guanyador serà qui tingui la puntuació més alta al final de la ronda.

En últim lloc, he afegit un joc per un públic "adult" el qual era tan popular que, fins i tot, Octavi August li agradava passar el temps jugant-ho. Era un joc d'atzar que es jugava amb tres daus i s'arribaven a apostar grans quantitats de diners. Primer, tots tiren els daus per consolidar l'ordre en el qual es jugarà, que aconsegueixi la xifra més gran començarà. D'aquest primer jugador l'ordre continua cap a l'esquerra i consisteix a anar tirant els tres daus al mateix cop i mentre se sumen els punts de cada ronda. L'objectiu del joc és obtenir ser el primer a arribar a obtenir 100 punts.

Jugadors de daus. Fresc romà de l'Osteria della Via di Mercuri

Irene Roldán 
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES