EL MUR D'ADRIÀ
Hi ha molts murs que han passat a la història per diferents raons, per exemple la gran muralla Xina o en mur de Berlín. El mur del qual us parlaré ara potser no és tan famós, però és igual d'interessant.
El mur d'Adrià, conegut com a Vallum Aelium en llatí, és una impressionant estructura històrica que s'estén al llarg del nord de Britannia, l'actual Anglaterra. Va ser construït durant el regnat de l'emperador romà Adrià en el segle II dC.
La construcció del mur va començar al voltant de l'any 122 dC i s'estenia des de la costa est fins a la costa oest d'Anglaterra. Tenia una llargada d'aproximadament 117 quilòmetres. Contenia fortificacions i torres de vigilància, creant una línia imponent que s'elevava fins a tres metres d'alçada en alguns llocs.
El mur d'Adrià no només tenia una funció militar, sinó que també servia per al control i la recaptació d'impostos per a regular el comerç de la frontera. Amb els anys, el mur s'ha convertit en un testimoni de la presència romana a la regió, amb restes arqueològiques que mostren molts detalls sobre la vida quotidiana de l'antiga Roma.
Avui en dia, el mur d'Adrià és considerat patrimoni de la humanitat per la UNESCO i atreu a visitants de tot el món. Els trams millor conservats són Housesteads i Vindolanda, on els turistes poden admirar les ruïnes de les fortificacions i fer-se una idea de com era la vida a la frontera romana. Amés, el mur també s'ha convertit en un símbol de resistencia i determinació, destacant l'habilitat de l'enginyeria romana per crear estructures que han aguantat al llarg dels segles.
Judit Muñoz
4t ESO
Comentaris
Més enllà del seu valor històric, quina utilitat té actualment el mur d'Adrià per a la gent de la regió? Has dit que és un símbol de resistència, però té alguna actualitat avui en dia?
Sort que cada cop hi ha menys murs que separen territoris i la seva gent.
Bona Feina!!!
Actualment el mur d'Adrià te una finalitat turística, ja que ja no serveix com a frontera per separar els territoris anglesos.