EL MINOTAURE

El minotaure és un monstre de la mitologia grega que està caracteritzat com un ésser amb cos d'home i cap de toro. El seu nom té com a significat "El toro de Minos".

Dibuix de representació de minotaure

La seva història comença quan Minos, fill de Zeus, va suplicar a Posidó perquè el poble l'aclamés com a rei. El rei del mar va fer que un bou blanc aparegui entre les aigües i li va demanar que si el mates el bou, a canvi, el donaria la seva recompensa. Però el bou era tan bonic que Minos no el va poder matar i el va amagar entre el remat i va sacrificar-ne un altre.

Però Posidó va saber a l'engany que va fer Minos i com a càstig va fer que la filla de Minos, Pasífae, s'enamorés del bou blanc. De fet, va tramar un pla per jeure amb ell, disfressant-se de vaca. Després d'aquella unió va néixer el Minotaure.


 bust del Minotaure 

El minotaure va resultar ser un bèstia salvatge i a mesura que creixia es tornava més salvatge. La bèstia només menjava carn humana, així que el poble va haver de prendre mesures per mantenir-ho a ratlla. Més tard, Dèdal va construir un laberint molt complexa i va tancar el minotaure per tota l'eternitat. 

Després d'una guerra entre Creta i Atenes, l'Oracle de Delfos va anunciar que cada any set homes i set dones serviria com aliment al minotaure.  Aquest acte els donaria com a càstig d'haver perdut la guerra.

Representació del laberint de Dèdal 

Teseu va arribar a Creta i es va ser voluntari de combatre al minotaure per acabar el càstig que estava sobre del poble d'Atenea. El seu coratge mai va ser doblegada malgrat d'haver-se enamorat de la filla del rei, Ariadna. Ella, veient que ell no era capaç de tornar laberint per ser tan dificultós, va ajudar a Teseu lligant un fil a l'entrada de laberint i així, havent matat al minotaure, tornar sense cap problema. 

Sobre com Teseu va poder matar el minotaure, hi ha diferents versions. Molts diuen que ho va fer a cops de puny; altres diuen que li va clavar una espasa. Sigui com sigui, Teseu va aconseguir sortir del laberint amb la seva missió complerta.  


Teseu i el Minotaure,  Etienne-jules Ramey 


Lucas Torres 
4t  ESO

Comentaris

Irene Altés ha dit…
Ha costat una mica de llegir però ha estat interessant, sobretot la semblança que he pogut trobar amb la llegenda de Sant Jordi, sent el drac la representació del minotaure, una bèstia ferotge que es menja els ciutadans del poble. No tinc coneixença de si Sant Jordi va estar inspirada en el minotaure, però crec que podria ser ben probable.
kawtar el mouden ha dit…
He llegit una entrada molt interesant, m'ha costat una mica d'entendre però esta molt ben feta. M'hagués agradat que haguessis profunditzat una mica més la historia. Havia escoltat una historia sobre el minotaure bastant semblant a la teva.
Sara Torres Pedret ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant, la veritat mai m'havia plantejat com aquest personatge havia sorgit, gràcies aquesta entrada he pogut aclarir dubtes i ampliar els meus coneixements sobre aquesta història.
Bassma Boukilou ha dit…
És una entrada interesant ja que s'havia una mica de cosa sobre minotaure però no gaire. M'ha semblat interesant la part en que li diu que si mata el bou tindria una recompensa però no ho fa. Es podria aprofundir una mica més el tema de quines mesures van haver de prendre el poble sobre la bèstia salvatge.
Laura Font ha dit…
Aquesta entrada costa de llegir una mica, però trobo que els elements bàsics estan ben explicats. La figura del minotaure és una figura molt present tant en els mites, llibres, pel·lícules... Ja que és un personatge que ens interessa molt per la seva agressivitat i forma.
Edurne Ruiz ha dit…
La idea principal del mite està ben explicada, però trobo que falta alguna cosa d'informació i de detalls per acabar d'entendre'l bé. Potser també es podria haver detallat que va passar quan Teseu va entrar al laberint i com van lluitar.
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada. Penso que podries haver-te expandit una mica més i potser explicar-ho amb més detalls. Hi ha coses que no he arribat a entendre-ho perquè t'has deixat algunes paraules i no té sentit alguna frase. Però a part d'això està bé l'entrada i en si el minotaure és una figura que està molt contada i projectada en molts llibres i històries.
Angie Soto ha dit…
Que interesant! M'ha agradat l'astúcia d'Ariadna en ajudar a Teseu lligant un fi a l'entrada del laberint. Hauria estat molt bé una mica més de detalls, però en general penso que està ben feta!
MANAL BOUKILOU ha dit…
Una entrada molt interessant, era un tema que mai havia escoltat però sempre va bé aprendre coses noves. Mentre llegia m'ha sorgit la pregunta de si és casualitat o no que matessin a 7 donzelles i a 7 homes? Té res a veure el número 7?
He buscat també una mica d'informació, i crec que la que es va enamorar del bou, no és pas la filla de Minos, sinó que és la seva dona.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES