L'ASSASSINAT DE JULI CÈSAR

Al 15 de març del 44aC, el reconegut emperador romà Juli Cèsar va morir assassinat a les mans de Marc Juni Brut (més conegut com a Brutus), un fet que va canviar el transcurs de la història romana. Aquest fet ha inspirat a grans autors com William Shakespeare a escriure la seva versió d'aquest atac fatal cap a Cèsar.
Mort de Juli Cèsar, Vicenzo Camuccini
Per parlar d'aquest acte es dividirà l'article entre la situació sociopolítica de l'època, la víctima, l'assassí i els desencadenants.

Situació sociopolítica:

Per cometre un assassinat sense tenir cap mena de desordre psicològic hi ha d'haver un motiu, es per això que abans de continuar analitzarem el context sociopolític de la Roma de Juli Cèsar: 

L'imperi Romà estava en expansió, havent ocupat Gàl·lia, Helvècia, Bèlgica i una part de Britània i Germània, Cèsar estava mostrant gran destresa militar. Però si tant bon militar era, perquè hi va haver un grup de gent que va decidir assassinar-lo? Bé, la resposat és que els alts aristòcrates i senadors de Roma el consideraven un "dictador perpetu" i que, per tant, s'havia d'acabar la seva tirania que intentava centralitzar tot el poder a Roma, i per consequent a ell.

El crim

Mort de Juli Cèsar, Sullivan

L'assassinat de Cèsar va ser comès al 15 de març, i això no és casualitat. Els romans creien en els Idus (15 de març, abril, maig, juliol i octubre, i 13è dia dels altres mesos), aquests eren dies que es consideraven dies de bons auguris i esperança, per això els homicides van triar aquest dia, perquè el proletariat relaciones la mort de Cèsar amb l'esperança que portaven els Idus.

El judici de Brutus, John Wall

Ara tenim el motiu, el dia, però ens falten els assassins, i es que aquests tampoc eren gent amb poca rellevància, doncs el cap de l'operació era Marc Juni Brut, més conegut com a Brutus, fill d'una de les amants de Cèsar i considerat com a un fill propi per aquest. Entre les paraules de Cèsar que han quedat gravades a la història s'hi troba: "et tu quoque  mi fili?" (Tu també, fill meu?).

Desenllaç

L'homicidi de Juli Cèsar va desencadenar una guerra civil, la tercera de roma, que no va ser aturada fins que els successors d'aquest (Octavi i Marc Antoni) derrotaren a Cassi i a Brutus a la batalla de Filipos.

La mort de Cassio i Brutus a la batalla de Filipos, Pauwels Casteels

Jacint Salat i Casacuberta
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant, deixem afegir que la guerra civil desencadenada per l'assassinat de Juli va portar també a la fi de la República Romana. Els líders successors ja van formar part de l'Imperi Romà.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt llegir la teva entrada, essent ben organitzada i entenedora pels lectors. Deixa'm mencionar que Marc Juni Brut, o Brutus, en veure que la mort del dictador no era agraïda pels ciutadans, va fugir a Macedònia i es va suïcidar.
Laia Bardolet ha dit…
Bona entrada! M'agradaria saber quina reacció tenien els ciutadans en vers l'homicidi, com bé has dit va desencadenar una guerra, però una guerra només es du a terme quan s'enfronten dues o més persones o col·lectius, llavors quina era l'opinió de cada bàndol? Perquè és van enfrontar?
Gràcies.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES