28 d’abril del 2021

LA DESSA DE L'AGRICULTURA

La deessa romana de l'agricultura, les collites i la fecunditat era coneguda amb el nom Ceres. En la mitologia grega el nom equivalent era Demèter. El seu nom procedeix de la paraula (ker)  vocables indoeuropeu de què també provenen les paraules créixer i crear, i el seu nom Ceres prové la paraula cereals.

Ceres era filla de Saturn i d'Ops, la germana de Júpiter, parella de Carmànor i Zeus, i també mare de Prosèrpina.

Normalment Ceres era representada com una dona de bells trets i mirada serena. Els seus atributs són espigues de plat, falç, torxa i serp.

Ella forma part del grup dels déus olímpics, va ser qui va atorgar als home el coneixement sobre les tècniques agrícoles, així com el tractament de blat i elaboració del pa. També se la considera la responsables de la florida, d'arbres i plantes.

                    Deessa Ceres. Museu Nacional d'Arte Romà de Mèrida 

                                                Estàtua de Ceres al Museu del Louvre de París

A continuació hi ha un vídeo on s'explica tota la seva vida i mites:


Jiajing Xu
4t ESO

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que, Demèter, a part de ser la deesa de l’agricultura, les collites i la fertilitat, també era considerada la guardiana del matrimon, la llei sagrada i els cicles de la vida i la mort.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. Demèter apareix en el mite grec que explica la teoria sobre les estacions. Aquest explica com la seva filla, Persèfone, és segrestada per Hades i aquest li diu que si menja uns fruits d'un arbre en concret, s'haurà de quedar a l'Hades per sempre. Quan Demèter torna a buscar-la, s'havia mejat 6 dels 12 fruits i van decidir que Persèfone passaria sis mesos a l'Hades i la resta amb la seva mare. Durant el temps que tenia la seva filla a prop, feia créixer les plantes i hi havia bon temps (primavera i estiu); quan no, deixava morir tota la natura (tardor i hivern).

Anònim ha dit...

Molt interessant! Només afegir que Ceres no és tant famosa com altres déus grecs ja que no forma part dels 12 déus olímpics, que són Zeus, Hera, Posidó, Demèter, Hèstia, Atena, Apol·lo, Àrtemis, Hermes, Ares, Afrodita i Hefest.

Julià Pagespetit ha dit...

una entrada molt interesant! Pero m'agradaria afegir una cosa, la deesa va ser la principal protagonista del mite de les estacions de l'any.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts