26 d’abril del 2021

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE

Eurídice, una nimfa de Tràcia. Mantenia una relació amorosa amb Orfeu, fill del deu Apol·lo. Era destacat per la seva gran veu acompanyada d'una lira, que a tothom li encantava.

De sobte un dia en el qual es trobava Eurídice tota sola passejant pel camp. El pastor Aristeu va començar a perseguir-la per capturar-la, ja que era l'enemic d'Orfeu. Eurídice en adonar-se del fet que era perseguida per ell, es va posar a córrer, però com que no mirava per on passava per l'enorme desesperació, va ser mossegada per una serp, que estava trepitjant i per culpa del verí de l'animal va causar la seva mort.

La mort d'Eurídice, Ary Scheffer

Orfeu en adonarse-se'n, va acabar tan destrossat per la seva perduda, que va decidir anar a rescatar la seva ànima a l'Inframón. Però tenia un problema. Per parlar amb Hades havia de passar per les aigües infernals amb la barca de Caront, que només podien pujar a la barca les ànimes. En veure's en aquest inconvenient, Orfeu va decidir cantar-li una cançó amb la seva lira per així aconseguir d'aquesta manera arribar a les portes de l'Inframón, i així va ser.

Un cop a dins de l'inframón, es troba al deu i la deessa de l''inframón, Hades i Persèfone. Al principi va demanar-li que Eurídice tornes a la vida dels vius, però en sentir que Hades no permetia això, va tornar a utilitzar la tècnica de la veu i la lira. Després d'unes quantes cançons. Hades va deixar que la nimfa tornes a la vida, però amb una condició. Tornarien els dos al món dels vius, però Orfeu a davant d'Eurídice, impedien que en cap moment Orfeu es podria girar a comprovar a veure si la seva estimada seguia a darrere seu. Perquè així, si ho feia la nimfa tornaria en el món dels morts, per desconfiar amb la paraula d'Hades.

Peter Paul Rubens: Orfeu i Eurídice

Just a una passa del món dels vius Eurídice va deixar anar un sospir. Orfeu preocupat, es va girar perveure si estava bé, però els seus intents van ser inútils. Finalment, Orfeu en veure que no tornaria a veure la seva estimada, es dedicava a passejar pel món, acompanyat per la seva lira.

Si voleu podeu veure aquest vídeo que tracta d'Orfeu i Eurídice.

Najlae Amazian

4t ESO

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant. Deixem dir que jo coneixia un desenllaç una mica diferent a aquest. En una altre versió, la raó per la qual Orfeu es gira és perquè comença a desconfiar i a preguntar-se si tot ha set un engany. Amb la por de que enrealitat Eurídice no hi sigués, es va donar la volta, i va ser llavors quan la va perdre per sempre més.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir, és que Eurídice va conèixer a Orfeu un dia entres passejava amb les seves copanyes, les nereides, i des del moment que es van conèixer, tots dos es van enamorar.

Laia Bardolet ha dit...

Molt bona entrada, deixa'm afegir que Apol·lo tenia una gran importància i al saber de la mort de l'amada del seu fill va voler fer-ne venjança, al veure que el seu fill era incapaç de superar aquella mort.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts