DEMÈTER
Demèter era la deessa de l'agricultura i del cicle de la vida. També coneguda com a Ceres en la mitologia romana. Formava part dels déus originals i per tan era filla de Cronos, rei dels titans i déu del temps. Quan Cronos va tenir els seus fills els va devorar tots excepte Zeus, qui va poder amagar-se. Potseriorment Zeus va aconseguir rescatar als seus quatre germans. Després de lluitar tots junts contra el seu pare i derrotar-lo, Zeus, Hades i Posidó es van repartir el món, però Demèter no es va quedar amb cap part.
Demèter i Iasió
Un dia Demèter va anar, junt amb altres déus, al casament de Cadmo i Harmonía. Allà es va trobar amb Iasió, fill de Zeus i Electra (una nimfa). Iasió era un heroi grec, que a més tenia un cert interés per ajudar als grangers de la seva ciutat. Aquesta atenció cap a l'agricultura va enamorar a Demèter. Des d'aquell dia els dos van començar a parlar i a enamorar-se mútuament. Però per desgràcia, un dia mentre Iasió estava abraçant a Demèter, Zeus els va veure i es va posar tan gelós que va llençar un llamp destructor cap a Iasió. Aquest va morir carbonitzat i només en van quedar cendres. Després de la seva mort Demèter es va aïllar del món durant un temps, fins que van néixer els fills d'ella i Iasió, a qui va anomenar Plutos i Philomelus.
Pintura de Iasió i Demèter |
Persèfone
De la relació entre Zeus i Demèter va néixer una altre deessa: Persèfone. Persèfone era deessa de la terra com la seva mare. Simbolitza la primavera i el creixement de les flors. Es deia que Persèfone era una de les deesses més belles de tota la mitologia, on només quedava ofuscada per Afrodita.
Segons el mite Persèfone es trobava recollint unes flors en companyia d'unes nimfes, quan es va obrir una esquerda en el terra i en va sortir Hades. Aquest va agafar-la per la cama i se la ve endur a l'Inframón. Demèter en veure que la seva filla no apareixia va començar a buscar-la per tot el món sense èxit. Fins que finalment, després de buscar-la sense parar, el fill d'uns reis li va dir el que havia succeït. Enfadada perquè Zeus no ho hagués evitat va decidir venjar-se. Va deixar de conrear la terra i va obligar als arbres i les plantes que deixessin de florir. A causa d'això la gent va començar a morir de gana.
Luca Giordano: El rapto de Perséfone (1684-1686) |
Gràcies a aquest mite els grecs donaven explicació a les estacions de l'any, doncs en els mesos que Persèfone estava amb Hades, Demèter entristia i no conreava les terres del món (l'hivern).
4t ESO
Comentaris
Després d'informar-me sobre aquest tema, he trobat que a la majoria d'obres on s'ha representat a la deesa de l'agricultura, es feia incloent-hi flors, fruites, i se la veia sobre un carro. A vegades era pintada amb la seva filla.
Hi ha una figura de marbre, que és la representació més famosa de la deesa i actualment es troba al museu Britànic de Londres.
La part que m’ha semblat més interessantde la teva entrada ha sigut la part de Demèter i Iasió, no havia sentit mai el nom de Iassió abans però m’ha sobtat que Zeus el maes amb un llamp només perquè estava gelós dell.