17 de desembre del 2020

DEMÈTER

Demèter era la deessa de l'agricultura i del cicle de la vida. També coneguda com a Ceres en la mitologia romana. Formava part dels déus originals i per tan era filla de Cronos, rei dels titans i déu del temps. Quan Cronos va tenir els seus fills els va devorar tots excepte Zeus, qui va poder amagar-se. Potseriorment Zeus va aconseguir rescatar als seus quatre germans. Després de lluitar tots junts contra el seu pare i derrotar-lo, Zeus, Hades i Posidó es van repartir el món, però Demèter no es va quedar amb cap part. 

Demèter i Iasió

Un dia Demèter va anar, junt amb altres déus, al casament de Cadmo i Harmonía. Allà es va trobar amb Iasió, fill de Zeus i Electra (una nimfa). Iasió era un heroi grec, que a més tenia un cert interés per ajudar als grangers de la seva ciutat. Aquesta atenció cap a l'agricultura va enamorar a Demèter. Des d'aquell dia els dos van començar a parlar i a enamorar-se mútuament. Però per desgràcia, un dia mentre Iasió estava abraçant a Demèter, Zeus els va veure i es va posar tan gelós que va llençar un llamp destructor cap a Iasió. Aquest va morir carbonitzat i només en van quedar cendres. Després de la seva mort Demèter es va aïllar del món durant un temps, fins que van néixer els fills d'ella i Iasió, a qui va anomenar Plutos i Philomelus. 

Pintura de Iasió i Demèter

Persèfone

De la relació entre Zeus i Demèter va néixer una altre deessa: Persèfone. Persèfone era deessa de la terra com la seva mare. Simbolitza la primavera i el creixement de les flors. Es deia que Persèfone era una de les deesses més belles de tota la mitologia, on només quedava ofuscada per Afrodita. 

Segons el mite Persèfone es trobava recollint unes flors en companyia d'unes nimfes, quan es va obrir una esquerda en el terra i en va sortir Hades. Aquest va agafar-la per la cama i se la ve endur a l'Inframón. Demèter en veure que la seva filla no apareixia va començar a buscar-la per tot el món sense èxit. Fins que finalment, després de buscar-la sense parar, el fill d'uns reis li va dir el que havia succeït. Enfadada perquè Zeus no ho hagués evitat va decidir venjar-se. Va deixar de conrear la terra i va obligar als arbres i les plantes que deixessin de florir. A causa d'això la gent va començar a morir de gana. 

Luca Giordano: El rapto de Perséfone (1684-1686)

Zeus, penedit de no haver-la ajudat, va anar a oferir-li tota mena de regals, a canvi que tornés a fer florir i conrear la terra. Però ella es va negar. L'única cosa que volia era que la seva filla tornés. Zeus va parlar amb Hades i aquest va accedir, però li va advertir que, si Persèfone menjava algun fruit de l'Inframón hauria de quedar-se allà amb ell. Així van fer, Persèfone va començar a sortir de l'Inframón sense saber el que li esperava. Demèter en veure-la li va preguntar si havia menjat algun fruit, i Persèfone li va respondre que havia menjat set llavors de magrana. Demèter es va enfadar conscient de que això significava que hauria de tornar a perdre la seva filla. Així que van decidir fer un tracte: Persèfone passaria set mesos a l'any amb Hades i la resta estaria amb la seva mare. 

Gràcies a aquest mite els grecs donaven explicació a les estacions de l'any, doncs en els mesos que Persèfone estava amb Hades, Demèter entristia i no conreava les terres del món (l'hivern). 

Lídia Poyato

4t ESO

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Una curiositat és que, quan està buscant a Persèfone, Posidó va intentar lligar amb Demèter. Ella, va intentar escapar-se transformant-se en egua, però Posidó es va transformar en un corser i va tenir relacions amb ella (en forma de cavalls). Van tenir dos fills.

Anònim ha dit...

Trobo el mite de Dèmeter i Persefone molt interessant!
Després d'informar-me sobre aquest tema, he trobat que a la majoria d'obres on s'ha representat a la deesa de l'agricultura, es feia incloent-hi flors, fruites, i se la veia sobre un carro. A vegades era pintada amb la seva filla.
Hi ha una figura de marbre, que és la representació més famosa de la deesa i actualment es troba al museu Britànic de Londres.

Anònim ha dit...

M'ha interessat molt el mite de Demèter i Persèfone. Doncs en aquella època que utilitzaven els mites per intentar entendre la realitat, utilitzin aquest mite per dir que a l'hivern és quan més malament van els fruits del camp.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant, ja havia sentit el nom de Demèter bans, però no sabia qui era ni la seva història.
La part que m’ha semblat més interessantde la teva entrada ha sigut la part de Demèter i Iasió, no havia sentit mai el nom de Iassió abans però m’ha sobtat que Zeus el maes amb un llamp només perquè estava gelós dell.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt com t'has explicat. Deixa'm afegir que Plutos va ser molt ric i no va compartir les riqueses amb el seu germà, de manera que aquest es va haver d'espavilar, i la seva mare, orgullosa d'ell, el va posar en els cels, sent així la constel·lació de Boötes,i el seu carro la constel·lació de l'Óssa Major

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant! Deixem afegir que un dels fills de Demèter i Posidó es deia Arion i era el cavall parlant que prediava el futur, famós a la mitologia grega.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts