10 de març del 2020

LA LLEGENDA DE LATONA

Latona o Leto era filla de la titànide Febe i el tità Ceo. Va ser una de les amants de Zeus amb el qual va tenir dos fills: Apol·lo i Artemisa. Durant l'embaràs, va tenir algunes dificultats ja que Juno havia prohibit a la gent que li donessin allotjament. Leto estava desesperada i fins i tot Hera li va enviar la serp Pitó per impedir el naixement dels seus fills.  Finalment, amb l'ajuda de Zeus va arribar a l'illa de Delos ja que no estava lligada a la terra i els seus habitants no temien la venjança d'Hera. Leto va donar a llum en el mont Cintus, segons una versió, i segons una altra, ho va fer recolzada en una palmera i una olivera. Posidó va ancorar l'illa al fons del mar amb una columna gegant on més tard s'hi va construir un santuari pel déu Apol·lo. Totes les deesses, a excepció d'Hera i Ilitia, al principi, van ajudar Latona en el part que va durar nou dies. Finalment Ilitia va ajudar sense que ho sabés Juno. 


Latona amb Apol·lo i Artemisa, William Henry Rinehart

Hera es va negar a perdonar Latona i aquesta va haver de marxar amb els seus fills cap a Licia, on no va ser gaire ben rebuda. Els habitants de la regió, que eren agricultors, van posar fang a l'aigua dels llacs impedint així que Leto pogués alimentar els petits Apol·lo i Artesmisa. La titànide va convertir els habitants en granota, condemnant-los així a viure per sempre al fang. 


Latona i les granotes, Francesco Trevisani

Tot i que Leto no ho va tenir gaire fàcil, tots aquells que l'amenaçaven o insultaven, rebien un càstig. El gegant Titus que l'havia intentat violar, va ser assassinat per Artemisa i Apol·lo, i Zeus li va llençar un raig que el va portar al Tàrtar on uns voltors se li van menjar el fetge. Apol·lo va matar la serp Pitó, enviada per Hera, amb les seves fletxes per protegir la seva mare. També, Níobe va dir que era injust es fessin sacrificis en honor a Latona i va aconseguir que els habitants de Tebes no celebressin cap festivitat en honor seu. Doncs, Artemisa i Apol·lo van assassinar els set fills i les set filles de Níobe i aquesta va acabar convertida en pedra. 

Silvia Kanuteh Rubio
2n batx

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Un cop més podem observar com Zeus i la seva infidelitat matrimonial condiciona la vida d'una dona, en aquest cas la de Latona, ja que Hera, esposa de Zeus, intenta manipular i dificultar al màxim la vida d'aquelles tantes amants que havia tingut el seu marit.
Molt interessant!

Alba Le Riera ha dit...

Hera doncs, es deixa endur per l'enveja i complica, amb tots els recursos possibles, la vida de Latona.
És curiós que a totes les infidelitats que va tenir Zeus, Hera nomes decideix castigar a l'amant, quan Zeus, a la majoria dels casos, és qui les sedueix a elles.
Bona feina!

Anònim ha dit...

És interessant veure com Hera fa de tot per complicar la vida de Latona i impedir el naixement dels seus fills, Apol·lo i Artemisa, però que tot i això ells neixen i sobreviuen. També és curiós que Hera compliqui tant la vida de Latona, ja que no era la primera amant de Zeus i no va reaccionar amb elles de la mateixa manera.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts