APOL·LO I CORONIS

A la mitologia grega, Coronis era una noia de Larisa (Grècia), amant d'Apol·lo i filla de Flègies, el rei dels Làpites. 


Apol·lo i Coronis, d'Adam Elsheimer

Apol·lo, que havia de viatjar a Delfos, va deixar-li un corb de plomes blanques per què la protegís. Però Coronis, ja embarassada d'Apol·lo, estava enamorada en secret d'Isquis, un mortal. El corb va volar fins a Delfos per avisar a Apol·lo que Coronis estava enamorada d'Isquis, i tot i que el déu ja coneixia aquesta infidelitat, va castigar al corb per no haver-li tret els ulls a l'humà quan aquest s'acostava a Coronis. Aquesta maledicció va fer que el corb es tornés negre i des de llavors tots els seus descendents siguin negres.


Quan Apol·lo es va queixar a la seva germana Artemisa, ella el va venjar disparant fletxes a Coronis, matant-la. Després Apol·lo es va penedir, però la seva ànima ja estava al Tàrtar, el seu cadàver col·locat al lloc fúnebre i ja amb el foc encès. El déu doncs, va fer-li una senyal a Hermes, qui va arrencar-li el fill del ventre.
El fill de Coronis i Apol·lo va néixer, i el van batejar Asclepi. Aquest, Apol·lo se'l va endur a la cova del centaure Quiró, on va aprendre a caçar i coneixements medicinals. 
Respecte a Isquis, alguns diuen que Zeus el va matar amb un llamp, i altres que Apol·lo el va matar amb una fletxa.

Una altra versió explica que, el pare de Coronis va anar a Epidaure per reconèixer el territori i el número dels seus habitants, amb la seva filla Coronis, ja embarassada d'Apol·lo. Amb l'ajuda d'Artemisa i Parques, Coronis va donar llum a un nen al santuari d'Apol·lo, el qual va abandonar al mont "Titió". Allà unes artesanes i un pastor van observar que els faltava una gossa i una cabra i quan van sortir a buscar-les, les van trobar amb un nadó bebent llet d'elles. I quan estaven a punt d'agafar el nen, una forta llum brillant el va detenir, fent-lo retirar del nen i deixant Asclepi sota la protecció del seu pare, Apol·lo.

Asclepi va aprendre l'art de la curació tant d'Apol·lo com de Quiró, i no només curava a malalts. sinó que a més Atena li va donar dues ampolletes petites amb la sang de Medusa, una ampolleta extreta de les venes del seu costat esquerra, que podia ressuscitar als morts, i l'altre del costat dret, que li permetia matar.

Altres diuen que Atena i Asclepi van repertir-se la sang: ell la utilitzava per salvar vides, i ella per destruir-ne i provocar guerres.


Estàtua d'Asclepi
Alba Riera
2n batx

Comentaris

Bruna Villegas ha dit…
Bona entrada! Tal com has dit, Asclepi era el déu de la medicina, i un dels més lloats durant certes èpoques de la història grecollatina. En la mitologia romana, a més, l'anomenaven Esculapi. Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

COM VESTIEN ELS ROMANS?

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE