21 de maig del 2019

ATALANTA

Hi ha gent que creu que el pare d'Atalanta era Jàson d'Arcàdia, mentre que d'altres diuen era filla de Boeclà Escoè. Sigui la versió que sigui, la seva mare va ser Climene

La petita Atalanta va ser abandonada quan era una nena a la vessant d'una muntanya ja que el seu pare no volia tenir una filla. Una óssa la va cuidar i alletar fins que uns caçadors se la van emportar. El seu cos era robust i gràcies a això va poder assassinar dos centaures quan intentaven violar-la. Fins i tot va formar part de l'expedició de Jàson quan va anar juntament amb els Argonautes a buscar el velló d'or. 

Atalanta, Pierre Lepautre

Quan la deessa Àrtemis va enviar un porc senglar a la ciutat de Calidon, Atalanta va ser una de les persones que es va unir al grup per matar la fera que amenaçava el poble i de fet, va ser una de les guerreres que va aconseguir enderrocar l'animal amb les seves fletxes. Alguns dels caçadors van fer comentaris despectius ja que no trobaven bé que una dona formés part del grup de caça, però Meleagre, que s'havia fixat en la noia, va assassinar el porc i va deixar que la jove participés en el sacrifici cosa que no va agradar a molts dels caçadors. Aquests es van enfrontar amb Meleagre i van resultar morts. 

Atalanta va fer tot el possible per no casar-se, fins i tot va proposar al seu pare que tot aquell que es volgués casar amb ella hauria de fer una cursa per derrotar-la, o en cas contrari seria assassinat. Va tenir molts pretendents degut a la seva bellesa i sempre perdien tot i que ells corrien despullats i ella vestida. Amb l'ajuda de la deessa Afrodita, Milanó (segons la versió de l'Arcàdia) o Hipomenes (segons la versió boeclana) va aconseguir arribar primer a la meta ja que la deessa i va donar tres pomes en diferents punts de la cursa. Com que Atalanta s'havia enamorat del jove, va parar a recollir les pomes per tal que ell pogués arribar a la meta i no hagués de ser assassinat, per tant com que va arribar a la meta es van casar. Com que Milanó o Hipomenes no va mostrar el seu agraïment a la deessa i va fer l'amor amb Atalanta al temple de la deessa Cibeles. Això era bastant inapropiat i Afrodita va decidir convertir els amants en lleons ja que estava molt ofesa. Els va convertir en aquests animals perquè en l'antiguitat, es creia que els lleons no s'aparellaven junts sinó que ho feien amb amb les panteres, per tant es tractava d'un càstig molt cruel.



Font de Cibeles, Ventura Rodríguez

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

3 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Altres versions del mite expliquen que es van voler unir carnalment al temple de Dèmeter, i que aquesta va decidir castigar-los per l'atreviment. En la majoria de casos, els joves casats van ser convertits en lleons, condemnats a empènyer el carro de Cibeles per tota l'eternitat.
Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Aquest mite es molt semblant al de Ròmul i Rem, ja que els protagonistes de les 2 obres, son cuidats i alletats per una animals (una lloba i una Óssa).

Berta Dong Reixach ha dit...

Aquest mite m'agrada molt ja que demostra que les dones podem fer la mateixa feina que els homes, i també perquè hi ha gent que ho sap valora en aquest cas Meleagre. Penso que Cibeles no hauria d'haver castigat a Atlanta ja que ella no havia fet res dolent.
Bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts