26 de novembre del 2018

MINERVA

Minerva o Atena en la mitologia grega,  era la deessa de la saviesa, filla de Júpiter i Metis, deessa de la prudència. Minerva simbolitza les arts, les tècniques de guerra i era la protectora de la ciutat de Roma. També era la patrona dels artesans, que en aquella època, eren una classe social nombrosa.
La llegenda sobre el naixement de Minerva explica que el seu pare Júpiter va devorar a la seva dona Metis, i li va provocar un gran dolor de cap, i va decidir demanar a ajuda al déu del foc i dels metalls. Aquest decideix obrir-li el cap d'un cop de destral, i en fer-ho apareix Minerva, d'una edat adulta, amb un casc, una espada i un escut. Aquesta deessa seria l'acompanyant de Júpiter en diferents batalles com la Guerra dels Gegants i la Guerra de Troia.


                               El naixement de Minerva, anònim
El famós poeta romà Ovidi, anomenava a Minerva "la deessa de les mil obres", per les diverses arts que va arribar a desplegar; se la trobava acompanyada en els seus viatges d'Ulisses, ajudant a les filles de Pandora amb els treballs que més convenen a les dones, representant flors i combats en productes de tapisseria, o construint la neu dels argonautes, que gràcies a una fusta, ajudava a trobar la direcció indicada, informava sobre els perills i com evitar-los.
La seva adoració va ser molt extensa per tota Itàlia, i fins i tot tenia uns dies festius dedicats a ella, el 19 i 23 de març, durant el Quincuatrias.
De moment no s'ha trobat cap llegenda pròpiament romana que tingui com a protagonista a Minerva, però el mont Capitolí, un dels set turons romans, és el lloc on se l'honrava. El mont feia part de l'anomenada "Tríada Capitolina", el conjunt dels treus déus principals de la mitologia romana: Júpiter, Juno i Minerva.
Està ubicat entre el Fòrum i el Camp de Mart, sent un dels més famosos i alts de Roma. La conservació d'aquest lloc i la història que té, el converteix en un lloc de gran atracció turística de la ciutat de Roma. 
      Tríada Capitolina, Museu Arqueològic Nacional de Palestina, trobada el 1994

També té un temple molt antic en el Celi, el turó on es creu que s'havien establert les tropes etrusques que venien a ajudar Ròmul, a les ordres de Cele Vibenna. Aquest temple rep el nom de Minerva Capta (Minerva empresonada), ja que tot sembla indicar que va ser construït per guardar una estàtua de la deessa que, probablement, era robada a Falerios, quan les tropes romanes van conquerir la ciutat. 
                                Temple de Minerva Capta
                 
Minerva està representada per una bella dona, vestida d'una manera senzilla, amb una expressió reservada, com a model de fortalesa i valor per tots els del poble romà, freqüentment portava una pica sobre les seves mans, una èpica sobre el seu pit i a vegades un escut a l'altra mà. 
                                Estàtua de Pallas Athenea, davant de l'edifici del parlament austríac
Els seus símbols eren el mussol, la seva ègida, on hi ha la cara de Medusa, i un escut. D'altra banda, per ser la mà dreta del seu pare, totes les decisions que prenia Minerva eren per complir la voluntat de Júpiter, i aquestes sempre es complien.
                              Foto de la deessa Minerva mostrant els seus símbols
Karina Szabo
4t ESO

8 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Tot i el gran poder que poseïa la deessa, en les escultures se la representava amb faç afable i pensativa, i tot i representar el combat just, era més amant de la pau que no pas de la guerra. Molt bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

Deixa'm afegir que Minerva mai va tenir amants ni es va casar, va mantenir-se verge. Per això de vegades també l'anomenen "Minerva Verge".
Bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

És molt curiós el naixement d'aquesta deessa. No només neix del cap del seu pare sinó que ja neix adulta. és interessant veure que encara que sigui la deessa de la guerra, sempre a les escultures surti representada amb expressió reservada i no, com seria d'esperar, amb una expressió com de venjança. Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

Deixa'm afegir que al contrari del que molts pensen, la llança que Minerva porta no significa la guerra, sinó la capacitat de crear estratègies per vèncer. Bona entrada!

Rebeka Picoiu ha dit...

Mai havia sentit a parlar sobre aquesta Deesa. M'ha semblat interesant i m'ha cridat molt la atenció els seus símbols.

Anònim ha dit...

Coneixia a la deessa Minerva, però no què simbolitzava i que era la protectora de la ciutat de Roma, entre altres coses. Els seus símbols van relacionats amb el seu naixement, obrint-li el cap a Júpiter en va sortir amb un casc, una espada i un escut. Bona feina!

seviaopoku ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant sobre tot el seu naixement, es curiós que hagi nascut del cap del seu pare i ja adulta. També m'han agradat els seus símbols tan peculiars i característics. Molt bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

Molt interessant!
No sabia que Minerva era considerada protectora de la ciutat de roma!
M'ha sorprès el seu naixement, una mica violent per cert.
M'han agradat molt els símbols la qual identifiquen a la perfecció.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts