27 de novembre del 2018

EL MITE DE LEDA I EL CIGNE

Els mites, encara avui en dia, són una gran inspiració pels artistes. Com és en aquest cas, el passat 19 de novembre es va trobar un fresc amb una escena d'un dels mites més coneguts, el de Leda i el cigne. 

A causa d'aquest antic mite, fa uns dies es va trobar un fresc a la ciutat de Pompeia, que està situada en el sud d'Itàlia. Aquest fresc, anunciat pel Parc Arqueològic de Pompeia, l'han descobert en una habitació que antigament era un dormitori d'una casa luxosa, enmig de les ruïnes de l'antiga ciutat, i tenint en compte que, en el mateix lloc, també es va trobar un altre fresc que tractava sobre el déu Príap, el déu dels jardins i la fertilitat, pesant-se el seu membre en una balança. 
La pintura va ser trobada mentre es feien "treballs de remodelació d'excavació", segons el director del parc arqueològic, Massimo Osanna, que també va destacar que es tracta d'un descobriment "únic i excepcional". 


El fresc recentment trobat, representa el mite de Leda i el cigne, representant l'escena més sensual de la història mitològica. Els experts la defineixen com una pintura extremadament peculiar i diferent a totes les altres obres que s'han trobat sobre aquest mite, ja que apareix Leda asseguda, i Zeus en forma de cigne, damunt d'ella fent l'acte sexual.  

Aquest episodi de Zeus i Leda s'ha fet molt coneguda a la ciutat de Pompeia, ja que va ser copiat en vaires domus però amb diverses iconografies. 

Després d'aquest descobriment, el Parc Arqueològic de Pompeia decidirà si la possibilitat de traslladar el fresc a un lloc on es pugui protegir i ensenyar al públic és viable. 

      El fresc trobat a Pompeia, Itàlia. 


El mite de Leda i el cigne
Una habilitat que tenia Zeus era la seva capacitat per transformar-se en qualsevol forma que ell desitgés ser. Aquest do l'utilitzava per seduir les dones humanes, convertint-se en la forma d'algun animal gran i mandrós, i quan finalment les dones l'acariciaven, ell les dominava i les violava. Leda, esposa de Tindàreu d'Esparta, era una amant humana de Zeus. Un dia, mentre caminava al costat d'un riu, Zeus l'hi va aparèixer en forma de cigne, fent veure que una àliga el perseguia i necessitava refugiar-se, i la va violar. 

Com a conseqüència, aquesta va pondre dos ous dels quals van néixer quatre fills; Helena, Clitemnestra, Castor i Pòl·lux, encara que només Helena i Pòlux són considerats fills de Zeus.



En aquest vídeo podem trobar la notícia breument explicada, on també s'hi menciona el mite. 


Alba Riera
1r batx

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Noticia molt interessant! És una bona idea parlar sobre el descobriment recent d'aquest fresc i explicar el mite en una mateixa entrada. Curiós el fet de que Zeus utilitzés la figura d'un cigne per violar-la. Molt bona entrada!!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

molt interessant!
És molt curiós que Zeus per seduïr i violar a qui volia es transformés en un animal.
D'aqui en surgeix l'expressió que per mala sort avui en dia utilitzem per quan han violat a alguna persona "No és una persona, és un animal".

Judith Rodríguez ha dit...

Una entrada molt interessant! Segons el que he llegit, el mateix dia en què Leda va ser violada per Zeus convertit en cigne, havia mantingut relacions amb el seu marit, el rei d'Esparta i per aquest motiu pon dos ous; en un s'hi troben els immortals i per tant fills de Zeus (Helena i Pòlux), i en l'altre s'hi troben els mortals fills del rei espartà(Clitemnestra i Castor).

Berta Dong Reixach ha dit...

Molt interessant aquesta entrada!
No sabia que Zeus es podia convertir amb qualsevol animal i menys que ho utilitzava per seduir les dones i violar-les. També és molt interessant i curiós que Leda, a més de parir com els humans, pongués ous com si ella també sigues una au.

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Si no tinc mal entès Castor i Pòl·lux són els que formen la constel·lació de bessons i és curiós perquè sense ser del mateix pare són bessons. Tot i això tots els germans són bastant coneguts en la mitologia.
Una vegada més Zeus es surt amb la seva, és bastant injust que pugui convertir-se en animal i tot el que vulgui ja que d'aquesta manera sempre acaba aconseguint el que vol d'una manera o d'una altra. Molt interessant!

Bruna Villegas ha dit...

Com has ben explicat al mite, dels dos ous van sortir quatre fills. M'agradaria afegir que no tots quatre són del mateix pare, sinó que Helena i Pòl·lux són fills de Zeus i Clitemnestra i Castor són fills del marit de Leda, el rei d'esparta. Bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts