8 de novembre del 2018

CRIATURES MITOLÒGIQUES

A la mitologia grega, a banda dels personatges mitològics també hi trobem criatures mitològiques, aquests en són alguns exemples:

NEREIDES: són la personificació de les ones del mar, filles de Nereu i Doris i nétes d'Oceà. El seu nombre pot variar entre cinquanta i cent. Aquestes viuen amb els seu pare en un palau especialment pels de la seva espècie que es troba als abismes marins. Es passen el dia assentats ens trons d'or cantant, filant o bé nedant.
                                   Les Nereides de Gaston Bussière (1902)

NIMFES: simbolitzen la força de la fecunditat a la natura. Els ninfeos, són petits temples dedicats a elles on se'ls ofereixen collites i se'ls dediquen pregàries perquè aquestes siguin propícies. Es passen el dia ballant i cantant. Moltes vegades trobem a nimfes amb embolics amorosos amb déus i homes. Són representades com a joves molt belles i alegres. La seva vida té una durada de llarg termini, però són mortals. 
Hi ha diferents tipus de nimfes: 

NÀIADES: representen l'aigua dels llacs i les fonts. Són considerades filles de Zeus, d'Oceà o del déu del riu. Les aigües en les que es banyes se'ls hi han atribuït qualitats curatives. No obstant, banyar-se ens les mateixes aigües que una Nàiade o el sol fet de veure-les podia ser motiu de càstig.


                                        Nàiades de Henrietta Rae (1909)

HAMADRIADES: són esperits femenins que simbolitzen el poder diví dels arbres. Neixen al mateix moment que neix l'arbre, creixen amb ell i, finalment, moren junts. Són considerats esperits que aporten beneficis, per això, sovint se sol·licita la seva intervenció.


                                       Hamadriade al seu hàbitat natural
            
HESPÈRIDES: les nimfes de l'Ocàs, filles de Zeus i Temis. Normalment són tres: Egle, Erítia, i Hesperaretusa. Aquestes viuen en un jardí meravellós dedicat a Hera. La seva missió és controlar unes pomes d'or que proporcionen la immortlitat.


                                          Hespèrides al jardí d'Occitània

FÚRIES: són la personificació del càstig. Filles d'Urà i Gea, aquestes van néixer de les gotes de sang que van caure sobre Gea quan Cronos, els seu fill, li va tallar els testicles a Urà. Protegeixen el cosmos i l'ordre universal contra el caos.


Fúries alades

Jana  Casacuberta
1r batx

6 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Una entrada molt interessant! He buscat una mica d'informació sobre les Hespèrides i he trobat una altra versió, la qual afirma que les tres nimfes eren filles del gran Tità Atles.

Júlia Sabat ha dit...

A més d'aquestes criatures mitològiques, he trobat Hades, una criatura que davant la ignorància de moltes persones s'ha comparat amb el diable del cristianisme, però realment, quan els seus dos germans i ell van dividir els regnes, l'inframón li va tocar a Hades gràcies a l'atzar, no perquè ho triés ell.
Bona entrada!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Molt interessant! m'he informat una mica i dde les Amadriades n'he trobat que també feien d'éssers mediadors entre els mortals i els inmortals.

Alba Le Riera ha dit...

És molt interessant saber-ne més sobre tot el tema de les criatures mitològiques, ja que apareixen en un gran nombre de mites i llegendes. Deixa'm afegir al tema de les Hespèrides, que controlen les pomes d'or que proporcionen la immortalitat, que aquest fruit també simbolitza la fecunditat i l'amor. Bona entrada!

Berta Dong Reixach ha dit...

M'agradat molt aquesta entrada.
Normalment no se'n parla gaire d'elles i mira que a la majoria de mites apareixen.
Podem veure que la majoria de criatures són femenines, no s'havia que hi havien tipus de nimfes, jo les classificava totes amb un mateix sac.
molt interessant.

Bruna Villegas ha dit...

Molt interessant! Deixa'm afegir que buscant informació sobre les Hespèrides he trobat que eren les responsables de les pomes d'or que et donaven immortalitat. Bona feina.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts