28 de novembre del 2018

EUROPA I EL BRAU

Europa era la princesa de Fenícia, filla d'Agenor i Telefaassa.

Europa estava a la platja de Sidó amb les seves companyes, quan Zeus la va veure. Aquest va quedar meravellat per la seva bellesa i de seguida es va enamorar d'ella. 

Zeus es transformà en un bonic brau blanc amb unes banyes semblants al creixent lunar, i s'hi acostà fins arribar als peus d'Europa. Primer, la jove es va espantar, però després li va anar agafant confiança. L'hi va acariciar el llom i per últim va decidir pujar a la seva esquena. Zeus, que ja esperava aquesta acció d'Europa, es va aixecar immediatament i es va endinsar cap al mar.

La princesa cridava i s'aguantava amb força a les banyes corbades, però Zeus no es detenia. De seguida es va allunyar de terra, fins arribar a Creta. La mare i germans d'Europa van anar a buscar-la desesperats i per ordre del seu pare, però no la van trobar. A Gortina, Zeus va aconseguir el que volia i es van ajuntar a prop d'una font i uns plàtans beneïts per haver presenciat aquell acte d'amor diví. El plataner mai més va tornar a perdre les seves fulles. D'aquesta unió van néixer tres fills: Minos, Sarpedó i Radamant, tot i que altres estudis asseguren que Europa també fou la mare de Carno, Dodó i Apol·lo.

Zeus no es podia quedar amb Europa, així que per recompensar-la li va donar tres regals: el primer fou Talos, un gegant de bronze i cuidava de les costes de Creta contra els desambarcaments  estrangers; el segon va ser un gos caçador que sempre aconseguia atrapar les seves preses; i, per últim, li va entregar una sorprenent javelina amb una punteria perfecta. A més, Zeus va aconseguir que Europa es casés amb Asterió, qui al no tenir fills va adoptar als de Zeus.

Quan Europa va morir, li van ser concedits els honors divins i, el brau que havia estat la forma en la que Zeus havia estimat a Europa, va ser convertit en constel·lació i inclòs als signes del zodíac (taure). En segon lloc, podem establir una relació entre el nostre continent i la princesa fenícia: el continent rep aquest nom perquè després que Zeus la raptés, Europa va passar a significar "Grècia Occidental" i, més tard, a l'any 500 a.C., el seu significat va contenir tota la terra del nord del Mar Mediterrani. 

Moneda de 2€ utilitzada actualment a Grècia



Bruna Villegas
1r Batx

6 comentaris:

Anònim ha dit...

No coneixia aquest mite i m'ha semblat interessant. Una vegada més Zeus aconsegueix el què es proposa, en aquest cas enamorar a Europa. Fa un bon acte quan li dona els tres regals després d'emportar-se-la a Gortina. Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

Una entrada molt interessant! Ja coneixia aquest mite però no exactament de la manera que l'has explicat. Jo havia llegit que un cop Europa i el brau (Zeus) varen arribar a l'illa, Zeus revelà la seva identitat i després d'això tingueren tres fills i més.

Alba Le Riera ha dit...

I una vegada més Zeus fa servir la transformació per seduir a les dones de mala manera, també sabent prèviament quina serà la seva reacció i com actuar davant d'aquesta. M'ha sorprès molt que també tingui relació amb les constel·lacions, ja que no sabia que ho era. Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

El signe Taure, enllaça la inocència, la sensualitat i la bellesa, que son les característiques que trobem en aquest mite. característiques que es relacionen a la personalitat de "l'estimada" de Zeus
Molt interessant!

Fernanda Paredes ha dit...

És una entrada molt interessant. És ben bé que Zeus era o és tot un faldiller, sempre anava de flor en flor. Està molt ben redactat. Bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

És curiós que d'aquesta unió sortís Minos ja que és com el padrastre del Minotaure i per culpa seva la seva dona va tenir relacions amb un toro.
Trobo que és maco que Europa s'acabés convertint en una constel·lació i que sigui el signe de taure ja que segons el zodíac són lleials a un líder al qual li tenen confiança, i tot i que al principi Europa no es fiés gaire de Zeus al final ho va fer. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts