LA FAMÍLIA A L'ANTIGA ROMA
Els fills i les filles no formaven part de la família fins que uns dies després del seu naixement, el pare els agafava en braços. Durant la república, hi va haver tres maneres d'arribar al matrimoni: el religiós, que es feia davant d'un sacerdot, un en què la núvia era comprada simbòlicament i un en què la parella havia de viure junta durant un any sencer.
La família romana estava formada pels fills, l'esposa, els esclaus i en alguns casos clients, tenint com a cap de família el pater familias o pare. Aquest tenia el poder de matar a qualsevol membre de la seva família, des dels esclaus fins la dona, si es donava el cas d'adulteri, per exemple i tenia proves dels fets. Actualment les famílies no són tan amplies, ara no només els pares tenen la patria potestas, sinó que les mares també i òbviament no els dóna el dret d'assassinar els fills.
En el cas de l'esposa, estava sempre lligada a un home que tant podia ser el seu pare, com el seu espòs com qualsevol familiar baró. Això variava segons el tipus de matrimoni:
- Matrimoni cum manu: el pare de l'esposa perdia la patria potestas de la filla i la tenia el marit d'aquesta
- Matrimoni sine manu: encara que la filla estigués casada, el pare continuava tenint la patria potestas. Donava una mica més de llibertat a la dona ja que el marit intentava no contradir-la perquè ella aportava una sèrie de riqueses al matrimoni, que l'home no volia perdre amb el divorci.
El divorci al final de la república i durant l'imperi va augmentar molt, gràcies al canvi de tipus de matrimoni tot i que Octavi August va intentar canviar les llei perquè la gent no es pogués divorciar. Els motius principals de divorci eren: adulteri, esterilitat (per part de la dona), el fet que un dels cònjugues es convertís en esclau, que un dels dos perdés el seu dret a la ciutadania.
Silvia Kanuteh Rubio
1r batx
Comentaris
Molt bona feina!
Com sempre en aquells temps podem veure que l'home té el poder sobre la dona i és una societat bastant masclista, però la part bona es que hi havia el dret al divorci!