14 de novembre del 2018

ELS DIES DE LA SETMANA ROMANS

Els dies de la setmana en llatí tenen un significat particular que normalment es refereix als Deus. Al ser el llatí la mare de totes les llengües romàniques, els noms dels dies han tingut diverses variacions en cadascuna de les llengües romàniques. Però això ho veurem més tard. Ara, veurem els significats dels dies de la setmana:
  1. Dilluns, Lunae Dies El dia dedicat a la lluna.
  2. Dimarts, Martis Dies El dia dedicat a Mart, Déu de la guerra.
  3. Dimecres, Mercurii Dies El dia dedicat a Mercuri, Déu del comerç i els viatgers.
  4. Dijous, Iovis Dies El dia dedicat a Júpiter, Déu de les tempestes és el Déu equiparable a Zeus en la mitologia Grega. 
  5. Divendres, Veneris Dies Dia dedicat a Venus la deessa de l'amor. Equiparable a Afrodita altra vegada en la mitologia Grega.
  6. Dissabte, Saturni Dies Aquest dia és diferent als altres. Prové de la festivitat jueva de el Sabbath que vol dir dia de descans. Els Romans veiem però, que el dediquen més aviat a Saturn Déu del temps i la agricultura.
  7. Diumenge, Solis Dies per els romans, però en llatí diumenge pròpiament, s'anomena Dominicus dies. Aquest és per els cristians el seu dia de descans dedicat al Senyor.
AQUÍ també hi ha una ampliació de els dies de la setmana i el seu origen en llatí.
      Requadre de els dies de la setmana en idiomes de tot el món. Clica per veureu Bé !

Dins de totes aquestes llengües sols ens fixarem sols en les romàniques. O sigui: El Lleonès, el Romanès, el Portuguès, el Català, el Francès i l'italià. 
Després d'haver comparat els dies de la setmana de varies llengües romàniques, arribem a la conclusió que la majoria no canvien gaire, excepte el portuguès i fins i tot el català. És curiós com totes les llengües tenen una evolució diferent, però l'arrel continua sent la mateixa. Amb aquest exemple, és pot visualitzar molt bé la derivació de les llengües romàniques respecte al llatí.

Si voleu saber quin és l'origen dels dies de la setmana en les llengües germàniques, punxeu AQUÍ.

Martí Grau 
1r Batx

5 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Com sempre, els romans relacionant-ho tot amb els déus. Deixa'm afegir que els noms també es poden relacionar amb els noms dels planetes planetes i la seva posició, per ordre de com d'aprop estan a la terra. Bona entrada!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Realment, els romans utilitzaven els déus per tot. Encara que sabia que els noms venien del llatí no trobava la relació, pensava que tots venien de la mateixa arrel ja que en el cas del català tots comencen per "di-", i ara entenc que és per dies. Bona feina!

Anònim ha dit...

Una vegada més, es demostra la gran influència que tenien els déus en la vida dels romans. No només els mesos de l'any estaven dedicats a la seva persona, sino que també els dies de la setmana. Bona feina!

Rebeka Picoiu ha dit...

Dons si, molt curiós l'evolució de les llengües. He repetit els dies de la setmana amb Romanès i s'hi assemblen molt menys el diumenge. Molt interessant.

Ingrid Tornamira ha dit...

Això demostra la importancia dels déus per als romans. M'ha sorprès molt que els romans anomenessin els dies en funció de la distància entre la Terra i els altres planetes. Realment, els romans, creien i respectaven molt els déus. Molt interessant!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts