Crec que poques vegades ens hem parat a pensar en l'origen de moltes de les paraules que utilitzem en el nostre dia dia. El que no sabem és que alguns dels nostres mots tenen un origen mitològic. Tenint en compte aquesta curiositat, podem arribar a comprovar la gran influència de la cultura de l'antiga Grècia en la nostra quotidianitat encara que hagin passat milers d'anys.
Un dels exemples són els següents:
Quan diem que algú és caòtic/a, en referim a algú completament desordenat i confús. L'origen mitològic d'aquesta paraula ve del principi del món: segons la mitologia clàssica, el principi del món va ser format pel déu Caos. Segons ells, Caos no va instaurar cap ordre ni harmonia dins la natura, i els seus elements no formaven formes exactes i no estaven ordenats de cap manera.
|
El déu Caos |
La paraula que utilitzem per a fer referència a la medusa: el famós animal invertebrat de vida lliure amb cos gelatinós i semitransparent, amb tentacles els quals el contacte amb la pell genera una irritació dolorosa, ve del famós personatge de la mitologia anomenat Medusa. Medusa era la terrible de les tres Gorgones i el seus cabells eren diferents caps de serp i no podien deixar de moure's.
|
Medusa representada pictòricament |
Quan ens referim a una dona com a una harpia tenim la finalitat de descriure-la com a una dona perversa i sense bones intencions. Però el que no sabem és que el seu origen va molt més enllà. Les Harpies eren uns monstres alats els quals se'ls representa amb caps de dona i amb cos de voltors amb ungles molt fortes. Eren molt venjatives i eren capaces de encisar a qualsevol amb el seu cant. Relacionem la descripció negativa de la paraula amb les males intencions i el seu aspecte fastigós: el seu cabell era com un fregall, tenien les dents podrides i sempre feien pudor.
|
Dues harpies |
Quan el sentiment que sentim és d'una por desmesurada el descrivim com a pànic. Aquesta paraula te a veure amb el nom de Pan: un sàtir que habitava als boscos i que tenia un aspecte tan repulsiu que espantava a tothom.
|
Pan representat en una escultura |
La famosa paraula museu que tots sabem què significa: lloc on es guarden i s'exposen col·leccions d'obres d'art, d'història natural, d'objectes d'interès i altres curiositats amb finalitat cultural, prové de l'Olimp. Les muses, les quals eren filles de Zeus, eren les divinitats de les arts. Elles vivien a l'Olimp i encisaven els déus amb els seus cants. Eren les que inspiraven als poetes. Així doncs, relacionem l'art dels museus amb la inspiració que creaven als artistes.
|
les 9 muses |
Helena Osset
1r BATX
Comentaris
De fet, moltes vegades utilitzem tots aquests mots d'origen mitològic sense saber que el seu origen prové de tal lloc, i és per això que paraules com caòtic no havia caigut mai que provenien del ja conegut per nosaltres Caos.
Bona entrada Helena!
Molt bona entrada!
Tot i així, m'agradaria poder afegir que el mes de Març rep el seu nom en honor al deu de la guerra, Mart; ja que antigament era quan es feien les campanyes militars per a reclutar soldats.