17 de novembre del 2017

ELS GLADIADORS

Qui eren els gladiadors? La paraula gladiadors be del llatí "gladius" que era el nom de l'espasa que feien servir. Els gladiadors eren esclaus castigats pels seus amos, condemnats a mort o a treballs forçats, hi podien optar voluntàriament per accedir a les escoles de gladiadors, i en aquest cas podien aconseguir la llibertat de la mà dels instructors. Generalment es reclutaven entre els presoners de guerra i els criminals.

A l'amfiteatre se celebraven diverses menes d'espectacles:

Gladiadors lluitant per la seva llibertat
Les lluites de gladiadors: el dia del combat, els gladiadors desfilaven i saludaven a l'emperador amb el crit tradicional: aue Caesar, murituri te salutant. Llavors, es designaven a sorts les parelles de lluitadors i començaven a barallar-se. Uns instructors vigilaven que la lluita no fos fingida i, si calia fuetejaven els gladiadors. El públic cridava, animant el gladiador per qui havia apostat. Quan un dels lluitadors queia ferit al terra alçava la mà per demanar gràcia. L'emperador que presidia els jocs decidia segons el públic. Si havia lluitat bé el públic aixecava el polze i, per el contrari, abaixaven el polze. En acabar, el vencedor matava el vençut i rebia la palma de la victòria. 


Gladiadors lluitant uenationes
Les uenationes: eren espectacles amb animals.Incloïen exhibició d'animals exòtics, portats de les províncies més llunyanes de l'imperi, lluites entre feres i caces fetes per homes armats.
Les naumachiae: ofertes en ocasions excepcionals, eren representacions de combats navals. S'inundaven l'arena d'alguns amfiteatres o en estranys artificials i els gladiadors i condemnats reproduïen batalles navals històriques.

Aquí podem veure com seria una lluita de gladiadors:


Com anaven equipats els gladiadors?

Els gladiadors anaven equipats d'una manera determinada ja que s'havien de defensar dels seus contrincants:
xarxa, llança, trident, escut, daga, fuet, espasa, casc, cota de malla pel braç i 
protector cama

armes i complements dels gladiadors

Silvia Pampliega

4t ESO

7 comentaris:

Clara Serrat ha dit...

M'ha agradat molt però, trobo que han de tenir molt valor per lluitar contra animals i contra persones encara que no tinguéssim cap remei. El vídeo m'ha encantat ja que, és una part de la pel·lícula "Gladiator" que és molt interessant.

Anònim ha dit...

Sembla impossible que hi hagi hagut una evolució tan pèssima a països europeus com Espanya que, tot i no utilitzar persones, utilitzen el mateix motiu a l'hora de celebrar "festes taurines".
És una bona entrada per entendre el tema dels gladiadors, un tema que als nostres dies es tradueix amb la pel·lícula "Gladiator", film que trobo molt correcte que hagis adjuntat.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! Els gladiadors normalment es veuen en pel·lícules, com la que has adjuntat, Gladiator, i sempre és interessant saber-ne més. M'ha sorprès molt la indumentària que portaven, ja que sembla que haguéssin de carregar molt pes, i probablement això no els ajudava a l'hora d'atacar.

Unknown ha dit...

No sabia que hi havia més d'un tipus de lluita, em pensava que només es feia la primera: gladiadors contra gladiadors.

Quant a la vestimenta que els gladiadors havien de portar, devia ser força incòmoda, ja que, a més a més de pesada, havien de dur un munt d'accessoris.

En referència al vídeo, és molt impactant igual que tota la pel·lícula, i com ha dit la Clara, els gladiadors havien de tenir molt valor encara que no tinguessin cap més remei que lluitar.

Bona entrada, Silvia.

Unknown ha dit...

El fet que féssin lluitar homes contra homes o animals per divertir-se fa veure com de sàdica era la societat de l'època. Tot i així, és interessant saber-ne més per comprendre com era la vida de la gent en aquells temps. Bona entrada!

Helena ha dit...

Gràcies a la teva entrada podem arribar a suposar quina era la seva concepció del entreteniment. Els divertia el patiment aliè, cosa que actualment representa que està prohibit. A més a més, podem arribar a suposar, que a diferència de nosaltres, no l'hi donaven tanta importància a la vida humana. Actualment, les tortures estan prohibides, com a dret humà, però a l'antiga Grècia, veure com animals maten a homes semblava divertit. Molt interessant!

Bruna Villegas ha dit...

Deixa'm afegir que existien diferents tipus de gladiadors. Hi havia els Samnites, els reciaris, els mirmillons, els tracis, els secutors... Es diferenciaven segons l'armadura i les armes que portaven. Bona feina!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts