HISTÒRIA GUERRERA DEL POBLE LLATÍ

LATIUM
Durant el segon mil·lenni a.C., derivada de les tribus indoeuropees en una regió de l'antiga Italià té la seva seu el poble llatí. A una província anomenada Latium.
Mapa d'Italià. En negre, la província de Latium.
Aquesta població era molt dèbil i es va veure afectada/influenciada per les poblacions properes que s'estaven iniciant en l'edat de ferro. Es considera que això va provocar una millora respecte a la població i amb els anys una llengua "definitiva", tot i que seguirà evolucionant al llarg del temps. 
Cap a l'any 600 a.C. els etruscos es van establir a la província llatina, els etruscos van establir-se a molts pobles de la península itàlica. Gràcies a aquesta connexió el poble llatí i el romà van començar a  interactuar i barrejar-se. Això va provocar la normalització del llatí com a llengua i de les costums llatines que acabarien passant a la tradició de la península. Cap a finals del primer segle abans de Crist  el poble romà ja havia colonitzat la majoria de la península itàlica i destruït la autonomia del poble llatí.

GUERRA
De l'any 340 a l'any 338 els llatins van declarar la guerra al poble romà amb l'objectiu d'impedir que els romans conquerissin tota la península itàlica. Aquesta guerra va generar que en els anys vinents molts pobles itàlics posessin els seus exercits en el camp de batalla. L'exèrcit romà i llatí eren semblants i alhora els més desenvolupats de la regió però el romà havia aconseguit un seguit de victòries molt nombroses respecte els llatins. L'any 338 els dos pobles van pactar la pau i es van considerar iguals fins l'any 334 en el que els romans, que havien reunit un exèrcit molt poderós i seguien fen guerres, van notar un canvi en la igualtat dels dos pobles, el poble llatí amb aquests anys  va posicionar als romans com a súbdits seus i això provoca que Roma comenci la guerra dels Samnites.
Els samnites eren un poble de la península el qual estava confrontat amb els sidicins del poble Sidisinum, els dos pobles van demanar ajuda a la poderosa Roma, els romans no van accedir.
Això provoca que els sidicins busquin l'ajut en el poble llatí, el qual accepta, i els romans en l'ambició, accedeixen a ajudar al poble contrari, d'aquí el nom "La guerra dels Samnites".
Pocs anys desprès en un atac per part del llatins i els sidicins als samnites, l'exèrcit romà decideix abandonar l'aliança i la guerra.
Pintura que representa la batalla entre els romans i els asturs.
Finalment, a la batalla d'Asturas comença la decadència del poble llatí. Després de la victòria per part dels romans els llatins van anar perdent tot el seu territori fins a l'exterminació del seu poble.

Àlex Pujalt
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
No sabia que existia un poble llatí, ja que em pensava que llatí i romà era el mateix. Quant al tema de l'entrada en general, mai n'havia sentit a parlar i m'ha semblat molt interessant, ja que eren tots pobles propers, i s'haurien d'haver aliat i no enfrontat.

Bon article!
Anònim ha dit…
M'ha semblat molt interessant la teva entrada, perquè a partir de la teva explicació podem entendre quins precedents van tenir grans guerres romanes de l'època com ara les famoses Tres Guerres Púniques. L'origen de tots aquests conflictes bèl·lics i la forma d'actuar que tu has explicat són uns bons fonaments per poder entendre amb claredat tot el món guerrer d'aquella època.
Unknown ha dit…
Es curios veure que dos localitzacions que son properas batallesin entre elles, una de les altres cosses que no sabia es que degut aquest conflicte es va normalitzar el llatí com a llengua materna.
Unknown ha dit…
No sabia que els origens del poble romà no fóssin els mateixos que els del poble llatí. Tot i així, es mostra la cara bèl·lica de les dues civilitzacions, ja que en comptes d'aliar-se decideixen fer una guerra. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES