DISTRIBUCIÓ DE LES VIVENDES ROMANS

Normalment, les vivendes tenien una distribució axial, un pati central i un porxo per protegir de la calor i les pluges. La distribució de les habitacions estava bastant pensada segons la funció que compliria cada una d'aquestes. D'aquesta manera agrupaven habitacions de la vida privada més endins de la casa i habitacions que tenien relacions amb el negoci o amb visites doncs més cap a l'entrada del carrer.
Casa romana
EL VESTÍBUL
La majoria de les cases tenien un vestibulum on la gent esperava a ser rebuda a dins, i un atrium, que era com un vestíbul, però allà hi esperava gent més important i amb més categoria. En aquella època havia un ostiarius designat únicament a vigilar les entrades de la casa mirant qui entra i qui no. Això no ho podia permetre tothom, així que havien cases que en tenien i cases que no.
Vestíbul (vesitibulum)
L'ATRI
L'atrium era una habitació molt espaiosa i lluminosa gràcies a una gran obertura anomenada compluvium. A sota d'aquest sempre havia un impluvium, el qual era un estany que recollia l'aigua de pluja, aquest estava unit amb  un puteal que conduïa l'aigua a una cisterna i aquesta servia per a usos domèstics. Els atris van acabar desapareixent amb el temps prop del segle II d.C.
Atri d'una casa romana
EL DESPATX
El tablinum era el lloc on el patró de la casa s'estava per controlar tot l'atri i rebre les salutacions. Segons les investigacions, aquesta solia ser la casa on es tancaven els tractes més confidencials. Aquest també  tenia la funció d'arxiu de documents que afecten a la vida pública. No va estar tan arrelat com l'atri i va desaparèixer amb el temps.
Recreació d'un tablinum
EL JARDÍ
Tenir un jardí en una casa romana, encara que fos petit, situava al propietari de la casa a ulls de la gent en una posició econòmicament còmode. S'ha vist amb bastant freqüència en espai al darrere d'algunes casa. L'hortus era un lloc que corria bastant a les cases riques i poderoses. La funció d'aquest era que principalment els habitants tinguin un lloc on prendre l'aire fresc i rebre algunes visites a l'aire lliure.
El jardí d'una casa romana.
EL MENJADOR
El menjador en general era una sala preparada per menjar, però no menjaven al voltant d'una taula, sinó que ajaguts en un dels diversos llits que hi havien dins la sala. Tot i que el triclinium  era el lloc designat per menjar, també hi havia motles altres sales que es podien convertir en menjador provisionals.
Com que el menjador solia ser una sala molt concorreguda era molt important la seva higiene i bona olor per donar bona impressió als convidats, per tant, generalment s'escombrava molt més les sobres, i s'hi aplicava un perfum perquè fes bona olor.
Tricilium romà
ELS DORMITORIS
El dormitori és un lloc personal i privat de la casa, on només entraven persones amb un vincle més estret i íntim. En aquest cas no era una de les habitacions més utilitzades, ja que només la feien servir per fer la migdiada i per anar a dormir després del sopar. Normalment acostumava haver-hi un seguit de dormitoris a a segona planta de la casa, que servien per si venien convidats per a dormir.
La població humil com no podia permetres un llit, dormien sobra palla o herba, la qual aïllava una mica del terra, i donava una vaga sensació de comoditat.
Dormitori d'una família rica
LA CUINA


Els romans sabien que la cuina era un element indispensable de la casa, però no els hi agradaven gaire les condicions que hi havia, i per això la cuina en les grans cases s'acostumava a situar apartada de la resta, en un racó on no molestés, també per aquest motiu necessitaven ventilació i, per tant, si es podia se la situava a prop d'un pati secundari.
Les cuines, també eren un element perillós degut a que moltes tenien un forn on utilitzaven foc, i com que moltes parts de les cases eren de fusta, això podia ocasionar molts incendis.
Cuina romana
ELS BANYS
Només les cases econòmicament còmodes podien gaudir de la privacitat que ofereix tenir un bany propi a casa. La resta de població havia d'anar als balnea públics. Aquests acostumaven a estar orientats cap a l'oest, ja que així captaven la llum i l'escalfor de la tarda, que era el moment en què s'acostumaven a banyar. 
Recreació de latrines.



Varnpreet Kaur
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Sí que han canviat les parts de la casa! Hi ha moltes habitacions o espais que ja no conservem, o que han fet canvis força importants, cosa que trobo molt interessant. Tot i això, crec que si jo hagués de menjar en un tricilium romà, em seria molt incòmode i estrany.

En el vídeo hi apareixen parts de l'habitatge de les quals no has parlat, això significa que no era gaire comú que hi fossin, o que tan sols formaven part de cases de rics?
Meryem Merimi ha dit…
Em sembla molt interessant aquest article, ja que gràcies a aquest, he pogut descobrir les estructures de les vivendes romanes. Sincerament, jo pensava anteriorment que les vivendes romanes estarien formades bàsicament per algun lavabo, dormitori, menjador, vestíbul i cuina. Que bé estaria que els agricultors d'avui en dia tinguéssin un Atrium! Et felicito Preet Kaur per aquest article, de veritat m'ha agradat molt!
Unknown ha dit…
Ostres, realment em pensava que les vivendes romanes eren molt més petites! Tenen uns espais enormes i moltes habitacions. Una entrada molt bona per imaginar-nos una mica més com vivien els romans en els seus temps!
Anònim ha dit…
Sembla impossible pensar en habitatges tan ben estructurats i organitzats quan parlem de fa més de dos mil anys. Personalment, m'he quedat molt sorprès en veure com ells també tenien moltes habitacions actuals com el bany o les habitacions, tot i que les funcions d'aquestes eren molt diferents.
Cal recordar, però, que aquests habitatges només estaven en propietat d'aquells que eren considerats ciutadans, és a dir, homes amb poder econòmic i social.
Unknown ha dit…
M'ha semblat molt interessant aquesta entrada, ja que no sabia com eren les cases romanes: realment me les esperava molt diferents. Trobo que l'Atri tenia molt servei, tenien molt bones idees aquets romans!
Els habitatges romans eren molt luxosos, sobretot el disseny del dormitori que sembla molt còmode.
Unknown ha dit…
Molt bona entrada! POdem admirar com les cases dels romans es creaven amb magnificència, i tot en les decoracions i les habitaccions és pompós. Tot i així, hi havien habitacions que no tenien les mateixes funcions que ara hi associem.
El fet que incloguéssis el video crec que ha fet que tot quedés molt més clar, i que tots poguem imaginar-nos més bé com realment era una domus romana.
Unknown ha dit…
Molt interessant, tot i que m' ha sorpres, jo no pensava que hi hagués tantes zones i menys que estiguessin tan ben organitzades, sobretot en el cas dels mes rics que gaudien de moltes habitacions fins i tot amb algun lavabo.
Helena ha dit…
No tena conciència de que els habitatges grecs estiguéssin tant ben organitzats. El que m'ha soptat més és que utilitzessin espais de la casa els quals, ara, nosaltres no els tenim en la nostra vida quotidiana o no els utilitzem de la mateixa manera. El que no entenc és el perquè necessitaven tantes habitacions, realment les seves cases eren enormes!!
Martina Vilar ha dit…
Ostres tu! Quines cases enormes! Ja m'agradaria viure una d'aquestes cases. El que m'ha sorprès més, es que les habitacions, els menjadors, els lavabos... tinguessin grans espais. Pel que veig, els romans eren persones molt ben ordenades, més ordenats que nosaltres. Impressionant! Molt bona feina Varnpreet!
Èlia Vilà ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Èlia Vilà ha dit…
Fascinant veure com les cases estaven organitzades, i sempre m'ha agradat el tema de l'impluvium trobo que és una idea molt original, intel·ligent i pràctica, sobretot en aquella època que evidentment no hi havia aigua corrent
klñ ha dit…
Molt interassant com estaven organitzades les cases a l'Antigua Roma, els banys i el menjador m'han sorprés molt gratament.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt poder descobrir com vivien els romans. Vivien en cases molt ben organitzades i en alguns casos molt luxoses. L'organització de les cases també és d'orígen Romà, si més no moltes de les cases construides durant el segle XIX es van basar en aquest tipus d'estroctura.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES