31 de març del 2016

EL MÉS CLÀSSIC DE HARRY POTTER (I)

Harry Potter és una saga que hem llegit molts de nosaltres. Des que va ser publicada, fins ara, ha anat aconseguint seguidors, fins que s'ha convertit en un fenomen. El fenomen Harry Potter.
Tot i això, molts de nosaltres al llegir-la no ens fixàvem que hi ha moltes referències al món clàssic: des dels conjurs fins als animals mitològics. Aquí en teniu una petita mostra.


Cal començar per l'escut de Hogwarts, l'escola on estudien Harry Potter i els seus amics. A l'escut hi ha escrit: DRACO DORMIENS NUNQUAM TITILLANDUS.

El significat d'aquesta expressió és: mai facis pessigolles a un drac que està dormint. 


Éssers mitològics
El Ca Cèrber, el gos de tres caps d'Hades, surt a Harry Potter amb el nom de Fluffy. El mite diu que Orfeu va utilitzar la música per poder dormir a Ca Cèrber i poder rescatar Eurídice, al igual que va fer Harry per poder aconseguir la pedra filosofal.

Els Centaures també estan representats a la saga. Els centaures són animals meitat cavall i meitat home. Els centaures mitològics eren grups conflictius, que sempre estaven disposats a lluitar contra els humans i seduir-ne les dones. El centaure més conegut va ser Quiró, un centaure que dominava la medicina i l'astrologia (a més d'altres talents). A Harry Potter, Quiró podria estar representat pel centaure Firenze, que fa classes de futurologia i endevinació durant una part de "Harry Potter i l'Ordre del Fènix".

A "Harry Potter i la cambra secreta" apareix un Basilisc. Els basiliscs eren unes criatures molt temudes i perilloses. Es tractava d'enormes serps amb ullals que tenien un verí mortal. També tenien el poder de convertir en pedra algú que li estigués mirant els ulls. Durant el llibre de "Harry Potter i la cambra secreta" ell s'ha d'enfrontar amb un basilisc. 


El Fènix, segons la mitologia, és un "ocell" que reneix de les seves pròpies cendres. Pot transportar càrregues molt pesades i les seves llàgrimes tenen poders guaridors. Les seves plomes són vermelles i daurades. A la saga de Harry Potter, el fènix surt representat com a mascota d'Albus Dumbledore, el director de l'escola Hogwarts. Porta per nom Fawkes. 


Els elfs són criatures molt boniques, semblants a les fades i a les nimfes. Aquesta és la descripció que fa la mitologia. A "Harry Potter" els presenten com éssers esclavitzats, que només poden arribar a ser lliures si el seu amo els regala una peça de roba. 


Els dracs surten representats a "Harry Potter i el calze de foc", en el que en Harry ha de lluitar contra un d'aquests animals en la primera prova del Torneig dels Tres Bruixots. La mitologia diu que els dracs són animals molt perillosos. N'hi ha de diversos tipus. 


Les sirenes són éssers que tenen cos de dona de la meitat de cintura cap amunt. La resta de cos es tracta d'una cua de peix. També solen ser representades com a "animals" molt bells, que canten divinament i tenen unes cabelleres molt llargues. En canvi, a "Harry Potter i el calze de foc", ens les ensenyen com bèsties lletges i perilloses. Això contrasta amb el fet que a la saga hi apareix un quadre d'una sirena (de la que sempre se'ns ha mostrat) al lavabo del professorat. Així doncs, es pot arribar a la conclusió que hi ha molts tipus de sirenes: les que sempre hem conegut només en són una petita part, a l'igual que les perilloses que surten a la saga de "Harry Potter".


Aquests són alguns dels molts que surten, els més representatius. 

Encanteris

Accio: significa "convocar". S'utilitza per atreure algun objecte cap a tu.


Aquamenti: ve d'aigua ("aqua"). Omple un recipient d'aigua.


Ascendio: ascendo vol dir "pujar". Serveix per pujar d'un lloc a gran velocitat.


Crucio: en llatí vol dir "torturar". Provoca tortura a la víctima, és un malefici imperdonable.
Ennervate: enervare vol dir "debilitar". En aquest cas, provoca l'afecte contrari a la víctima: la reanima.


Laia Masnou
1r Batx

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Caram! No havia relacionat mai les criatures de Harry Potter amb les mitològiques. Ben trobat, m'ha agradat molt.

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Laura! Realment és molt interessant tota aquesta relació clàssica i Harry Potter

Unknown ha dit...

Hola Laia!

En primer lloc et vull felicitar per la primera part d'aquesta
entrada, molt interessat i molt ben treballat ;)

Personalment mai m'havia fixat en els animals o els encanteris, i m'ha agradat descobrir coses noves.

Anònim ha dit...

Doncs si que apreixen molts essers mitologics! I encara n'hi ha més, per exemple en el tercer llibre també apareix en Buckbeak, un hipogrif, que també és un ésser mitologic molt famós!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts