4 de març del 2016

ELS INSTRUMENTS MUSICALS A L'ANTIGA ROMA

Grècia sempre va ser superior a Roma en quant a cultura, i és per això que tot i haver estat conquerits per Roma, aquesta no va aportar gaire música grega. Tot i així, Roma va tenir un paper important ja que adaptava la música grega al seu caràcter. 
Els músics estaven molt ben considerats i eren respectats a tot l'imperi, però tot i així hi havia alguns polítics que consideraven que era millor que només es pogués tocar en determinats moments del dia.

Pel que fa als instruments, els romans també van agafar instruments d'altres cultures i van adaptar-los a la seva manera com la cítara o la lira.

Avui però aprofundirem més en parlar concretament dels instruments més significatius que hi havia aleshores. Els dividim en els instruments de vent i els de corda.

INSTRUMENTS DE VENT:

- Tuba Romana:
La tuba de l'Antiga roma era una trompeta militar, s'utilitzava només en esdeveniments de combat o enfrontaments. Es creu que el seu origen és etrusc No tenia gaire a veure amb la tuba que coneixem a dia d'avui. La seva forma era recta i tenia forma de tub (d'aquí el nom) a diferència dels altres instruments romans. Era un instrument molt llarg, de fet mesurava un metre i escaig i normalment estava feta de bronze. Qui tocava aquest instrument era molt respectat, era un instrument honorífic. 



- El corn:
Es tracta d'un instrument de vent metall en forma de G majúscula. Era utilitzat en les cerimònies militars, així com per emetre senyals militars durant les batalles. També la podríem sentir en espectacles públics i en esdeveniments al carrer.  


- L' aulos:
L'aulos era un instrument de vent que podíem escoltar a cerimònies i rituals religiosos, com per exemple als funerals. Podia estar fet de diferents materials, però els més comuns eren fets de coure. No solia mesurar més de mig metre i tenia 5 forats per a poder tocar diferents notes. Tenia forma de con. 

INSTRUMENTS DE CORDA:

- La lira:
Aquest era un instrument de corda pinçada. Estava formant per una caixa de ressonància i tenia forma d'àbac. Primerament només tenia 3 cordes, però amb el temps va anar augmentant el nombre d'aquestes. 
A més tenia una importància mitològica ja que Apol·lo li va regalar una a Orfeu, el seu fill.
Lira
La cítara:
La cítara és un dels instruments més antics. Aquest és més gran que la lira i està fet íntegrament de fusta. Els braços d'aquest s'unificaven a la caixa de ressonància formant un únic cos amplificant així el so. Les cordes es situaven a la part interior del instrument.
Cítara
Podem destacar també altres instruments de vent com ara la gaita (també de corda com el llaüt) o de percussió com és el cas de l'eltympanum.  

Aquí us adjunto un vídeo on es pot apreciar com sonen i es toquen la cítara i la lira.






Maria González Duch
1r Batx

4 comentaris:

Unknown ha dit...

No tenim datació de cap mena de partitura musical, i és una veritable llàstima. Tot i així, conèixer els instruments que feien servir ens pot donar una idea de quin tipus de música fèien,i saber-ne una mica més. Molt bona entrada!

Bruna Villegas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Bruna Villegas ha dit...

Deixa'm afegir que podríem comparar l'antic corn amb l'actual trompa o la lira amb l'arpa. Tot i així trobo una llàstima que no tothom tingués accés a tots aquests instruments. Molt bona entrada!

Justie Anaman ha dit...

Molt interessant i ben explicada! Deixa’m afegir que la literatura era tan important que de fet tenien muses per representar-les com ara la Musa Euterpe també eren acompanyats amb instruments i la lira era un d’ells. La paurala lírica, un tipus de gènere es va originar de “lira”.

Molt bé!!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts