7 de març del 2016

LES TERMES ROMANES


Les termes romanes era el lloc on la gent de totes les classes anava normalment a les tardes, a rentar-se i fer esport. Van esdevenir una cosa fonamental sobretot en l'època imperial, tot i que el seu orígen el trobem en el món grec, en els banys públics i al gimnàs, on hi havia una palestra i una sala on la gent es podia rentar després d'haver fet esport. 



Els grecs anaven a les termes o banys públics essencialment per fer esport, doncs, els romans van canviar totalment el concepte, la seva prioritat era el bany, i l'esport va ser un afegit del bany. 

Gràcies als romans també es va millorar el sistema de calefacció de les piscines o banys, van substituir els brasers principals per l'hipocaust, un sistema de calefacció que es trobava a la base de l'edifici, com les termes venia dels grecs però un altre cop els romans ho van millorar.

Sauna.
Els banys termals s'alternaven amb piscines fredes i saunes o piscines calentes. Normalment hi havia un recorregut definit, tot i que tothom feia el que volia.








La primera sala del recorregut era el vestidor, on es canviaven la roba i la deixaven en uns armaris tancats amb una porta de fusta sota la vigilància d'un esclau, que li tenien de pagar diners.


Banyera interior climatitzada.
Normalment a les termes hi anaven despullats, però portaven unes sandàlies de fusta per no cremar-se els peus a les piscines o les saunes calentes.
Quasi tots els joves començaven a la palestra on s'untaven d'oli. la palestra era una pista a l'aire lliure, on corrien, normalment i jugaven a pilota, i d'altres activitats físiques però també hi havia gent que prenia el sol.




Després de la palestra, passaven a un espai més calent, que tenia una banyera, normalment a 40 graus, on s'asseien per remullar-se amb aigua calenta, i quan tenien massa calor, es remullaven al "labrum" que era una pica amb aigua freda.

Finalment arribaven als banys freds, on hi havia varies banyeres, els més valents hi anaven sense passar pel tepidarium per tal de suavitzar el pas de l'aigua calenta a la freda. Les grans termes tenien una piscina exterior per practicar la natació.

A part de totes les piscines i banyeres que hi havia, també tenien servei de massatges, depilació i disposaven de perfums. 
Activitats de les termes















Tot i que les termes Romanes van estar fundades a Roma, a Catalunya encara hi ha restes de termes o banys públics. Les més conegudes que trobem, són a Caldes de Malavella, unes altres a Caldes de Montbui, a Badalona i Sant Boi, actualment totes reformades.

Aquí us deixo un SlideShare, on podreu veure les diferents parts de les termes Romanes.


Irene Riera
1r Batx

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts