AFRODITA NOM LLATÍ: Venus

Per a l'antiga civilització grega, Afrodita, era la deessa de l'amor, de la bellesa, de la luxúria, la reproducció i la sexualitat; A Roma s'identifica amb l'antiga divinitat itàlica Venus. En la cultura moderna popular ha volgut reduir i limitar l'abast d'Afrodita únicament a l'amor, per als grecs, Afrodita, era una mica més i l'amor no es circumscrivia a l'amor romàntic, sinó a l'atracció física i sexual.

Imatge d'Afrodita


Segons una tradició és filla d'Urà i segons una altra de Zeus i Dione. En el cas que sigués d'Urà, s'explica que el naixement ocorre en el moment que Cronos (déu del temps) talla els genitals del seu pare Urà i els llança al mar, d'on sorgeix Afrodita. Per aquest motiu se li coneix com ''la deessa nascuda de les ones'' o ''nascuda del semen de déu''.

Afrodita és partícep de moltes llegendes. Primer, es va casar amb Hefest (el diví i déu del Foc), però estava enamorada d'Ares (déu de la Guerra).


La deessa era coneguda especialment per les seves malediccions, ja que quan algú queia en la desgràcia d'ofendre-la, es condemnava a turments terribles.

Va castigar a l'Aurora amb un amor per Orió, ja que havia cedit a les seduccions d'Ares. També va castigar a totes les dones de Lemnos, ja que aquestes no la honraven, i les va impregnar amb una olor insuportable perquè aixó els seus homes les abandonessin. De la mateixa manera va castigar a les filles de Cíniras i les va obligar a prostituir-se amb estrangers.


Hi va haver una competició entre Afrodita, Atena i Hera en el qual es decidia quina era la deessa més bella i Zeus va decidir que fos Paris, heroi troià, qui definís qui era la més bella, cadascuna perquè l'escollís li va oferir un regal. Atena li va oferir fer-ho invencible en la geurra, Hera li va prometre el regne de l'univers, i Afrodita la mà d'Helena (filla de Zeus i germana dels Dioscurs), qui era la dona més bella del mon. Paris va triar a Afrodita i va anar per aquesta promesa que es va iniciar la famosa Guerra de Troia.



''El judici de Paris''
Paris ha de fer de jutge per atorgar la poma
 d'or a la més bella de les tres desses.
Atena, Hera i Afrodita acompanyades d'Hermes
Afrodita agraïda amb Paris, el va protegir durant tota la campanya. Encara Troia anava a perdre la guerra definitivament, Afrodita va aconseguir rescatar la raça dels aqueus amb el seu fill Enees.
Això és com per els romans Afrodita, Venus per a ells, fora la seva particular.


Els animals preferits d'aquesta deessa eren els coloms, i aquestes aus arrossegaven el seu carro. Les seves plantes eren la rosa i la murta.


Naixement de Venus



Un vídeo on ens mostra la història d'Afrodita

en imatges i lletra.

Natàlia Bansell Hornowska
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES