17 de febrer del 2016

PER A LA MÉS BELLA

Un dels mites més famosos i coneguts de la mitologia grega és el del judici de Paris, i és el que relataré a continuació.
A l'Olimp s'hi celebrava un casament, el de Tetis i Peleu, una deessa i un mortal. A la cerimònia hi havien assistit molts déus i d'altres divinitats, però ningú va convidar a la deessa de la discòrdia, Eris. Aquesta, enfadada i venjativa, va decidir sembrar la discòrdia entre els presents apareixent a la boda i deixant anar una poma daurada sense que ningú la veiés. A la poma hi havia una inscripció que deia: "Per a la més bella".
Ràpidament i en veure el missatge que contenia, tres de les deesses més importants van decidir que eren les mereixedores d'aquella poma i van començar a barallar-se per la pertinença del fruit: Hera, deessa del matrimoni, Atena, deessa de la saviesa i la guerra i Afrodita, deessa de l'amor i la bellesa.
Zeus, en veure que demanaven la seva opinió envers a la discusió i sense decidir-se per cap de les deesses per temor a la seva reacció, va demanar la presència del mortal Paris a l'Olimp per fer de jutge i decidir quina de les tres era més bella.
En arribar aquest, cada deessa va oferir-li una recompensa a canvi de que les escollís: Hera li va oferir el domini d'Àsia, Atena la victòria a la guerra, i Afrodita li va prometre l'amor de la dona més bella del món.

El judici de Paris, de Rubens (1638)

Paris escollí la proposta d'Afrodita, que va esdevenir la seva gran protectora (Atena i Hera van jurar venjança al jove troià) i, tal i com havia promès, li va concedir a Paris l'amor d'Helena, la dona més bonica del món dels mortals. Aquesta, però, estaba casada amb Menelau, rei d'Esparta, i quan Paris i Helena van fugir junts cap a Troia aquest va manar al seu germà Agamèmnon comandant perquè liderés el rescat d'Helena. Així es va originar la famosa Guerra de Troia.



Fausto Jibajas
1 Batx 

1 comentari:

Unknown ha dit...

Al contrari del que pensa molta gent, Afrodita va ser la vertadera culpable de la guerra de Troia. La seva obsessió per guanyar la poma va fer que es desencadenés una guerra que acabaria amb la destrucció d'una polis prolifera, que morissin molts herois i que d'altres tardéssin anys i anys a arribar a casa. Tot per una peça de fruita! Una entrada molt interessant.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts