1 de febrer del 2016

EL PACTE D' HADES I ORFEU

Orfeu, fill d'Apol·lo (fill de Zeus) i Calíope (musa de la poesia èpica i l'eloqüència) era un músic que tocava la lira, i d'ell se'n diu que amb la seva música encantava les feres. Aquest, però, va viure un període molt tràgic abans de morir.
La mort d'Orfeu (Lévy)
El músic estava perdudament enamorat d'una nimfa de les valls de Tràcia, Eurídice que va esdevenir la seva muller poc després de conèixer-lo. Al cap de poc temps, però, Eurídice va patir un tràgic i mortal accident.
La nimfa es trobava passejant pel bosc quan de sobte va aparèixer Aristeu, un enemic d'Orfeu, que pretenia raptar-la per fer-la seva. Aquesta va córrer ràpidament buscant la manera de despistar el malefactor, però durant la fugida, una serp la va matar mossegant-la i injectant-li el seu verí a la cama.

Eurídice mossegada per la serp.
Orfeu, desesperat per tornar a veure la seva estimada, va baixar a l'infern a demanar pietat a Hades, però abans d'arribar a ell es va topar amb Caront i la seva barca. El barquer no volia transportar Orfeu des de la riba d'Estígia fins a l'interior de l'inframón, però aquest va començar a tocar la seva lira i el barquer va acabar accedint.



Orfeu va presentar-se davant Hades i Persèfone, els déus de la mort, i gràcies a la seva habilitat amb la lira, va aconseguir que Hades proposés un tracte al músic: Eurídice tornaria a viure si ell la duia fins al món dels vius sense girar-se per poder veure-la.
Orfeu, veient la gran oportunitat que li era oferta, va acceptar-la sense problemes, i va començar a anar cap a la sortida de l'infern. Tot anava bé fins que, a tocar de la sortida, el músic no va resistir més la temptació i va girar-se, temps just per veure com la seva dona desapareixia de cop cap a les profunditats de l'infern.

Orfeu va tornar desolat a Tràcia, i va decidir oblidar-se de les dones en honor a Eurídice, i aquesta decisió no va agradar a les Mènades, que el van despedaçar deixant intactes el seu cap i la lira, que van llançar al riu Hebro. La lira va romandre al cel com a constel·lació i l'ànima d'Orfeu va retrobar-se amb Eurídice al regne dels morts.


Fausto Jibajas 
1r Batx

1 comentari:

Unknown ha dit...

Et vull dir, que has fet una entra fantàstica!
Un mite, la veritat, trist. Trobo molt heroiques les accions que ha fet Orfeu, baixar fins a l'infern a buscar el seu amor i al final morir i anar-se'n amb la seva dona.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts