8 de febrer del 2016

LA FUNDACIÓ DE ROMA: RÒMUL I REM

Els bessons entren a la gran ciutat i vencen
el germà del seu avi, el cruel Amuli
Els bessons, després que veiessin reconeguts el seu llinatge reial, decideixen fundar una nova ciutat allà on havien estat robats. Però immediatament va sorgir la disputa per quin dels dos germans donaria el nom a la ciutat i seria el rei, perquè no se sabia quin dels dos era el primogènit. Això és que la decisió es va deixar a la voluntat dels déus per mitjà de la consulta dels auguris. 


Primer va semblar que afavorien Rem, perquè va ser el primer a veure sis voltors, però tot seguit Ròmul en va veure el doble. Ròmul, doncs, es va proclamar rei i va traçar els límits sagrats de la nova ciutat al voltant del Palatí, amb una arada tirada per un toro i una vedella. Rem, sense acceptar la seva derrota, va desafiar la naixent autoritat del seu germà saltant el solc que assenyalava el traçat de la futura muralla i aquest el va matar travessant-lo amb una llança. Així, Roma, tal com Ròmul va anomenar la ciutat tot just fundada pel seu propi nom, va néixer amb un fratricidi. 

Els pastors, els albans i els llatins que havien aplegat Ròmul i Rem no feien un número suficient per formar una ciutat. Per això va oferir dret d'asil a tothom que volgués establir-s'hi, sense preguntar el seu origen. Desertors, apàtrides i esclaus van cercar-hi refugi, de manera que es van reunir prou homes per poblar la ciutat, però mancaven dones. 

Amb la mena de gent que hi havia, cap dels pobles del voltant volien casar les seves filles amb els que ja eren anomenats romans, per això al cap d'un temps van intentar convèncer els veïns i Ròmul va decidir recórrer a la violència per assegurar la continuïtat de Roma. Va convidar els pobles pròxims a uns grans jocs atlètics i eqüestres. Els veïns, majoritàriament sabins, hi van acudir amb les seves esposes i filles i mentre tots estaven pendents de l'espectacle, els romans van arrabassar per la força per les noies solteres dels seus pares, que van ser obligats a marxar sense les seves filles. 

Seguint, hi va haver una guerra perquè els sabins no es van quedar de braços creuats i van volguer lluitar per aconseguir les noies. Els romans van vèncer els pobles menys nombrosos sense gaires problemes, però els sabins van saber actuar amb prou astúcia per posar Roma en greu perill.

La llegenda de Ròmul i Rem:




El vídeo amb imatges de la història de Roma i la mitologia de Ròmul i Rem.

Natàlia Bansell Hornowska
4t ESO

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Natàlia!
la teva entrada m'ha resultat molt interessant, sabia coses sobre la fundació de Roma però la veritat és que no sabia res dels voltors. també m'ha semblat interessant de conèixer, que al no ser suficients per formar una ciutat, donessin asil a tothom.

Unknown ha dit...

Una entrada molt interessant! He après coses com això dels voltors o de que un bessó va matar l'altre que no sabia... I el vídeo també explica moltes coses.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts