L'EMPÚRIES ROMANA

La ciutat romana d'Empúries va néixer al costat de l'antiga colònia grega d'Emporion, cap a l'any 600 a.C., arran de les lluites contra els carteginesos. Al segle II a.C. hi havia només un camp militar al nord de l'antic fòrum grec, però més tard, al segle I a.C. es va convertir en ciutat, amb l'arribada d'itàlics i de colons romans veterans de Juli Cèsar. Així es va convertir en municipium, i es van enderrocar les muralles que la separaven de la ciutat grega, unificant-se i passant a anomenar-se Emporiae (en plural).Restes de l'antiga ciutat romana

La nova ciutat va seguir els cànons urbanistics de la colònies romanes, organitzades en cardines i decumani. Més tard van construir la muralla i el fòrum. Hi havia un carrer principal (cardo maximus), que unia el fòrum i la porta principal del sud, que és l'única que es conserva en l'actualitat. També hi havia un mur que partia la ciutat en dues parts, i no se sap ben bé per a que servia. 
A la muralla de la banda sud s'hi va fer servir una doble tècnica de construcció. A baix es van utilitzar blocs de pedra rectangulars, en canvi a dalt, encofrat de formigó, amb pedres i terra entremig.

Porta principal de la ciutat

El fòrum ocupava quatre illes de cases, dividides per un decumanus. A la part del sud, hi havia un carrer amb tabernae. Al nord hi havia el temple, dedicat a Júpiter, Juno i Minerva. La part sud del temple servia per portar a terme activitats comercials i polítiques. Al nord, les religioses. 
Durant l'època d'August es va reformar totalment el fòrum. Les tabernae es van posar a la banda de fora i es va fer un nou pòrtic en forma de U. Al sud s'hi va fer una basílica d'una sola nau. A l'àrea religiosa s'hi va fer un petit temple, probablement per al culte imperial.

Plànol d'Empúries

Al nord del fòrum també hi havia un mercat i unes termes públiques. D'altres edificis coneguts són l'amfiteatre (modest) i la palestra (per activitats físiques). 
A la ciutat hi havia uns 4000 habitants. A la part oriental hi havia grans domus que es van anar ampliant a mesura que s'enriquien les famílies. En algunes hi havia fins i tot peristil, jardins i banys privats. Estaven decorades amb mosaics. 
A partir del segle I d.C. va començar el període de decadència per a aquesta ciutat. Segurament fou deguda a la inutilització del port, pels sediments del riu Fluvià. També hi van influir el canvi dels fluxes comercials i l'aparició de noves ciutats, com Barcino i Tàrraco.Estel Iborra 
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Hola Estel!

La teva entrada m'ha semblat molt interessant, la veritat és que quan era petita ho vaig anar a visitar, però no sabia distingir molt bé els llocs, o a què dedicaven cada cosa.

Unknown ha dit…
Molt interessant la teva entrada Estel, trobo molt curiós la forma d'organització de la ciutat.
Unknown ha dit…
Jo també vaig fer aquesta entrada! Està bé perquè hi ha informació que jo no vaig incloure a l'entrada i veig que també és interessant.
Quina ciutat amb tanta història i tants tresors amagats tenim a prop de casa! La part que ens queda conservada de la muralla la van construir amb dues tècniques diferents. Com podem veure en la foto de la teva entrada la part de baix està feta amb blocs de pedra rectangulars, en canvi la part superior està feta amb formigó.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE