EL RAPTE DE PERSÈFONE

Persèfone era una noia molt bonica, filla de Zeus i Demèter. Li agradava passar el seu temps lliure anant a collir narcisos amb les seves amigues, les nimfes.
Un dia, el seu tiet Hades, que estava enamorat d’ella, va obrir la terra i se la va emportar al seu regne subterrani.


Persèfone collint Narcisos

La seva mare Demèter, estava desesperada per la desaparició de la seva filla, així doncs va emprendre una recerca per trobar-la. La va estar buscant durant nou dies, els quals no va parar ni un sol moment. El desè dia, ja cansada, va demanar a Hèlios, i ell li va explicar tot, fins i tot li va dir que Hades s’havia assegurat de la complicitat de Zeus.
En saber-ho Demèter, trista, va abandonar l’Olimp i se’n va anar a Eleusis, sota la figura d’una vella. Un cop allà, va aconseguir ser acceptada com a serventa en el palau dels reis Cèleos i Metanira. Que li van encarregar que cuides del seu fillet, Demofont. Ella volia fer que el nen fos immortal, així cada nit el posava en una foguera i l’untava amb ambrosia. Una nit, però, Metanira la va descobrir i es posà a cridar, així doncs el nen morí cremat.


Runes de la ciutat d'Eleusis

La deessa es va descobrir i des d'un temple va fer que cap llavor germinés, fent que els humans es morissin de fam i gairebé arribessin a la seva extinció.
Zeus espantat pel que havia fet la seva dona, va enviar Iris, la seva missatgera, al subsòl per fer que Persèfone tornés amb la seva mare. Això no va ser possible, ja que Hades havia donat una magrana a Persèfone, deixant-la així lligada al món dels morts. Tot i això Hades i Demèter van aconseguir arribar a un acord, segons el qual Persèfone hauria de passar mig any amb el seu marit, i l’altra meitat de l’any amb la seva mare.

Es diu que quan Persèfone estava amb el seu marit, la seva mare estava trista i per tant la terra tenia menys vida, fent així l’hivern i la tardor. En canvi, quan la noia estava amb la seva mare, ella estava feliç creant molt vida, així doncs eren les estacions de la primavera i l’estiu.Estel Iborra 
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Quin rapte més curiós, i que curiós també que el tiet de Persèfone, Hades, s'enamores d'ella.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE