MINERVA

Minerva en la mitologia romana és la deessa de la saviesa, les tècniques de guerra i l'art també protectora de la ciutat de Roma i patrona dels obrers.

Mite
El mite diu que Minerva es la filla de Júpiter i Metis (deessa de la Prudència). Júpiter desprès de devorar a Metis va començar a sentir un gran mal cap, va recórrer a Vulcà que li va obrir el cap amb un cop de destral i dalla i va sorgir la deessa Minerva ja armada, uns anys després va ajudar el pare en la Gigantomaquia, on es va reconèixer la seva valentia 

Minerva i Aracne
Aracne era un teixidora molt bona de Grècia, fins i tot la gent comentava que la deessa Minerva li havia donat les habilitats per teixir tant bé.Però Aracne era molt vanitosa, i es va començar a comparar amb la deessa Minerva a qui li va llançar el repte de quina de les dues teixia millor. 



Minerva, cansada de les provocacions, va baixar de l'Olimp i va acceptar el seu repte. Van estar tot el dia teixint. Minerva va representar els déus d'una forma bonica i radiant en canvi Aracne va mostrar com llops i ebris. La deessa al veure això va estripar la tela de la fúria. En veure l'error que havia comès, Aracne es va intentar suïcidar pujant a una biga del sostre de casa seva, però la deessa la va perdonar i li va salvar la vida, però com a càstig la va convertir en una aranya perquè teixís per sempre. 

Diego Velázquez, (Les Filadores 1655-1660)


Minerva i Aracne: 2a versió

En una altra versió, es descriu  Minerva com la deessa cruel. En aquesta història es diu que Minerva en veure la superioritat d'Aracne cosint li van entrar gelosia i la va convertir en aranya per aquest simple fet, segons Ovidi en el llibre Les Metamorfosis

Solomon Yeboah
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Solomon!

Abans havia sentit a parlar del mite de Minerva, però no sabia que hi va haver tanta guerra entre elles dues, per demostrar qui era la millor teixint, i tampoc sabia que l'havia convertit en aranya. M'ha semblat molt interessant, i ara ja tinc el dubte resolt sobre el mite de Minerva.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES