10 de novembre del 2015

ARACNE I PAL·LAS ATENEA

Aracne, filla d'Idmon de Colofó, vivia a Lídia. Ella tenia molt d'art i talent per teixir, ja que feia uns bordats extraordinaris. La manera com els feia i la seva gràcia realitzant-los era diferent a la resta, per aquest motiu inclús les nimfes del bosc acudien a contemplar els seus treballs. Tothom hauria dit que Pal·las li ho havia ensenyat, també se l'anomena Atena. Pal·las tenia un nivell insuperable segons tota la gent.  

Decoració de la Sala del Col·legi
 del Palau Ducal de Venècia
Aracne va canviar per complet a causa de la seva fama, tant que es va convertir en una persona arrogant. Va arribar a dir que ella era millor que Pal·las Atenea, la deessa de la saviesa i les filadores. La situació es va desmadrar el dia en què Aracne va oferir a Atenea a fer una competició per tal de comprovar quina de les dues era la millor filadora.


Atena la va escoltar i ho va acceptar. Es va disfressar de dona per no provocar sospites i li va dir suaument: -Accepta els consells d'aquesta anciana, tu pots aconseguir la glòria amb el teu ofici però mai podràs eclipsar una deessa immortal, com Atena. Llavors, Atena es va treure la disfressa d'anciana, va seure al seu costat i va començar a teixir. Durant hores i hores van esta treballant demostrant tot el seu talent. 

Atena va fer un magnífic treball, però no va poder competir amb el brodat meravellós d'Aracne. La deessa, enfonsada va destrossar en mil trossos el treball de la seva competidora i no va poder suportar aquesta humiliació, per això va intentar penjar-se.

Atena va apiadar-se de la jove i la va salvar de la mort. Després l'hi va dedicar unes paraules: -Ets una desgraciada! No moriràs, però a partir d'ara, la teva vida penjarà sempre d'un fil!

Aracne, va ser convertida en aranya i això podria cosir durant tota la vida i de generació en generació.

''Las Hilanderas'' de Velázquez. Representa l'escena
 del duel entre Minerva i Aracne

Edu3.cat

'Vídeo que ens mostra l'història de "Las Hilanderas''

Natàlia Bansell
4t ESO

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Pobra Aracne, quina culpa en tenia de filar més bé que Atena? Moltes vegades hem pogut observar com els déus i deesses castigaven a persones sense tenir la raó, només pel fet de tenir el poder. Per bona o per mala sort, Aracne va poder dedicar-se a filar encara que no fossin bordats normals.

Unknown ha dit...

Els humans dels mites sembla que mai aprenguin a o desafiar els déus, ja que sempre acaben malparats. Tot i així,comparteixo la meva opinió amb la Marta, els déus només castigaven com una mostra de poder, i de com no et pots enfrontar a ells. Bona entrada!

Bruna Villegas ha dit...

La gelosia pot arribar a ser molt dolenta, i aquest mite n'és un clar exemple. Atena no pot aguantar l'arrogància i el talent d'Aracne i per aquest motiu la castiga vivint la resta dels seus dies amb cos d'aranya. L'entrada està molt ben explicada, bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts