10 de novembre de 2015

ARACNE I PAL·LAS ATENEA

Aracne, filla d'Idmon de Colofó, vivia a Lídia. Ella tenia molt d'art i talent per teixir, ja que feia uns bordats extraordinaris. La manera com els feia i la seva gràcia realitzant-los era diferent a la resta, per aquest motiu inclús les nimfes del bosc acudien a contemplar els seus treballs. Tothom hauria dit que Pal·las li ho havia ensenyat, també se l'anomena Atena. Pal·las tenia un nivell insuperable segons tota la gent.  

Decoració de la Sala del Col·legi
 del Palau Ducal de Venècia
Aracne va canviar per complet a causa de la seva fama, tant que es va convertir en una persona arrogant. Va arribar a dir que ella era millor que Pal·las Atenea, la deessa de la saviesa i les filadores. La situació es va desmadrar el dia en què Aracne va oferir a Atenea a fer una competició per tal de comprovar quina de les dues era la millor filadora.


Atena la va escoltar i ho va acceptar. Es va disfressar de dona per no provocar sospites i li va dir suaument: -Accepta els consells d'aquesta anciana, tu pots aconseguir la glòria amb el teu ofici però mai podràs eclipsar una deessa immortal, com Atena. Llavors, Atena es va treure la disfressa d'anciana, va seure al seu costat i va començar a teixir. Durant hores i hores van esta treballant demostrant tot el seu talent. 

Atena va fer un magnífic treball, però no va poder competir amb el brodat meravellós d'Aracne. La deessa, enfonsada va destrossar en mil trossos el treball de la seva competidora i no va poder suportar aquesta humiliació, per això va intentar penjar-se.

Atena va apiadar-se de la jove i la va salvar de la mort. Després l'hi va dedicar unes paraules: -Ets una desgraciada! No moriràs, però a partir d'ara, la teva vida penjarà sempre d'un fil!

Aracne, va ser convertida en aranya i això podria cosir durant tota la vida i de generació en generació.

''Las Hilanderas'' de Velázquez. Representa l'escena
 del duel entre Minerva i Aracne

Edu3.cat

'Vídeo que ens mostra l'història de "Las Hilanderas''

Natàlia Bansell
4t ESO