9 de novembre del 2015

CAOS. L'ORIGEN DE TOT

Segons la mitologia, el món es va originar amb el Caos, un estat primitiu de l'existència del qual van sorgir els primers déus. 
Després d'això es va originar Gea o Tellus (La Terra) i aquesta, a la seva vegada, engendrà Urà o Caelus (el cel), un ésser de la seva mateixa mida, perquè la rodegés i protegís. Aquests van esdevenir els primers Protògons, déus sorgits als principis de la creació.

El caos



Els dos déus, Gea i Urà, van esdevenir els pares de les primeres criatures vives: els hecatònquirs (éssers de cent braços gegants i violents), els cíclops (éssers gegants que tenien un sol ull) i, per últim, els titans.
Urà, el pare, tenia por que aquests el destronessin i va empresonar-los a les profunditats de Gea. Aquesta, molt enfadada pel que Urà havia fet, volia venjança, i va demanar  als seus fills que la dugessin a terme.  Tots els fills es van negar perquè temien al seu pare. Tots, menys Cronos.
Gea va donar una falç al seu fill, i aquest, aprofitant una distracció del pare, li va tallar els genitals, dels quals va néixer la Afrodita (deessa de l'amor i la bellesa).

Naixement de Venus (Afrodita)
Cronos va esdevenir en poc temps un tirà, i va empresonar els seus germans al Tàrtar. Gea va planejar una nova venjança.
Cronos s'havia casat amb Rea, i el tità es menjava a tots els fills que engendrava Rea. Aquesta tornava a estar embarassada quan va demanar ajuda a Gea, ja que no volia perdre un altre fill. Gea li va dir que li donés el nen i que embolcalles una pedra i se la donés a Cronos, i així ho va fer. Cronos es va menjar la pedra sense adonar-se'n. El nen que va néixer, va ser ni més ni menys que Zeus.

Cronos menjant-se un fill, Goya
Zeus va crèixer, i un cop va ser gran, va enverinar al seu pare, i aquest va escopir a tots els fills que s'havia menjat (els germans de Zeus): AresPosidóDemèterHera i Hèstia. Aquests van protagonitzar la guerra anomenada Titanomàquia, que van guanyar i es van fer amb el control de l'Olimp.


Fausto Jibajas 
1r Batx

3 comentaris:

Maria González ha dit...

Que interessant! No havia sentit mai a parlar d'aquesta història, i la veritat és que és molt tràgica... El que més m'ha impressionat és el fet de que el pare es mengés els seus propis fills!

Unknown ha dit...

Certament la història de com es va crear l'Univers pels grecs és una teranyina d'enganys i incest, entre altres barbaritats com menjar-se els seus fills. Però bé, si t'agraden les telenoveles, sens dubte és una narració per tu. Bona entrada!

Anònim ha dit...

Aquest tema em sembla molt interessant ja que parla de generacions anteriors als déus que coneixem. Deixem afegir una cosa sobre Cronos. Tal i com has dit Cronos es menjava els seus fills, però això no ho feia perquè si, tenia un motiu, i era per evitar que algun dels seus fills el destronés a ell.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts