EL MITE DEL REI MIDES

Mides, en la mitologia grega, va ser un rei de Frígia. Era fill de Gordio i Cibeles, posseïa una gran fortuna i vivia en un palau luxós. El rei Mides tenia una filla, Zoe, a qui estimava profundament. 
Mides amb la seva filla

Mides tenia una gran fascinació per l'or i pensava que la major felicitat només s'aconseguia amb aquest. Es passava els dies contant les seves monedes d'or, posant-se objectes d'or...

Un dia, el déu Dionís va arribar a Fíigia. Pel seu llarg camí, el déu es va quedar adormit al jardí del rei Mides. En veure'l, Mides el va reconèixer i el va convidar a passar uns dies al seu palau.


Mides i Dionís,de Poussin

Dionís, com a recompensa per la seva amabilitat, li van oferir al rei qualsevol desig que demanés. Mides va demanar que tot el que toqués es convertís en or. I així va ser.

Al dia següent el rei Mides es va despertar entusiasmat per comprovar si el seu desig s'havia tornat realitat. Va tocar una taula i aquesta es va tornar en or. Excitat, va córrer per tot el palau transformant- ho tot en or. Estava molt feliç.
Mides tornant coses en or

Però, quan va intentar esmorzar, no va poder perquè tot el que tocava es convertia en or. El rei es va posar a plorar desconsolat i quan la seva filla el va veure, per consolar-lo el va abraçar, però en el moment en què ho va fer es va convertir en or.
Mides torna tots els aliments en or
Mides desesperat perquè no pot menjar

Desesperat, Mides li suplicà a Dionís que li tragués el poder. El déu li va respondre que la única forma de que hi havia de fer que el poder desaparegués era posar les mans en el riu Pactolo. I així Mides ho va fer i també va tirar l'aigua del riu sobre la seva filla i va tornar a la normalitat.

Abril Sala
4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Havia sentit a parlar del mite però sincerament, me-l havien explicat molt breu; Mides, un rei que ho converteix tot en or. D'altra banda, per una vegada un mite acaba bé. Em pensava que en Mides moriria perquè no podria menjar, però per sort el mite dóna un tomb i tot torna a ser com abans. Suposo que aquesta experiència li va enssenyar al rei Mides que no tot el que importa és l'or, ja que va adonar-se que volia la seva filla abans que l'or.
Unknown ha dit…
No sabia que Mides tingués una filla i que finalment tornés a ser com era,m'ha agradat saber més sobre aquest mite ja que de petita tenia un llibre i sempre em llegien aquesta història:)
Unknown ha dit…
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
Molt interessant. Ja havia sentit a parlar del mite, però aquesta entrada m'ha permès descobrir moltes coses. M'agradaria afegir que, després de salvar la seva filla hi ha dues versions sobre què fa després: una versió mostra com Mides abandona el seu tret materialista i marxa a viure al bosc amb la seva filla per sempre més. En canvi en una altre versió el rei Mides segueix sent rei, i fins i tot participa en un altre mite on ha de decidir qui és més bon músic si Apolo o Pan.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES