4 de març del 2015

SIRENES

Originalment, a diferència de la creença general, les sirenes tenien mig cos d'aspecte humà i mig cos d'au, semblants a les harpies. Segons la llegenda, eren fidels companyes de Persèfone però, quan aquesta fou raptada per Hades i la van poder salvar, la deessa Demèter, mare de Persèfone les van convertir en híbrides per castigar-les.

Per aquest mateix motiu en alguns idiomes fan distinció entre la sirena d'origen clàssic, siren en anglès o sirene en alemany, i la sirena amb cua de peix, mermaid en anglès i meerjungfrau


Es diu, segons el mite més difós, que vivien en la illa de Artemisa envoltades pels cadàvers dels homes que s'acostaven a la illa atrets pels seus càntics sobre els plaers del món subterrani. Per tant eren relacionades amb el pecat, la luxúria que diuen els homes, principalment els marines, a la seva mort.

Utilitzaven el seu cant per atraure els mariners, per tant, la seva virtut era la música ja que a més es creu que tocaven la lira o mentre una cantava una altra tocava la flauta.
Sirena de John William Waterhouse, 1901 

En en els seus inicis no eren representades amb una bellesa destacable, de fet per demostrar el perill que suposaven eren lletges. Però amb el pas del temps van representar-les amb una bellesa extravagant perquè aquest aspecte atractiu era encara més perillós.

El mite més conegut en el qual l'home va poder evitar la temptació que el cant de les sirenes suposava és explicat a l'Odissea d'Homer. Ulisses va tapar les orelles de tota la seva tripulació i es va cordar al màstil del vaixell aconseguint així que cap membre de la seva tripulació morís degut al cant de sirena i ell les pogués sentir sense morir.

Si les sirenas no aconseguien el seu objectiu una d'elles havia de morir, l'escollida va ser Parténope. El seu cos sense vida va ser endut per les ones fins que arriba a la platja i la van enterrar amb tots els honors. 
Allà on el seu cos romania es va construir un temple i amb els temps aquest temple va esdevenir una ciutat, l'actual Nàpols


Aquí teniu un fragment d'un documental sobre el mite de l'Odissea.

Valery Valencia
1r Batx

7 comentaris:

Unknown ha dit...

La veritat és que m'ha agradat conèixer una mica més sobre les sirenes. Jo només coneixia les sirenes amb cua de peix, de les altres no en sabia res. Molt bona entrada!

Anònim ha dit...

No sabia gaire cosa sobre les sirenes, però no és el concepte que es té actualment quan pensem en elles. Molt bona entrada!

Anònim ha dit...

Molt curiós però no entenc què vols dir al segon paràgraf. Perquè siren en anglès és sirena de ninonino. Agrairia una resposta. Merci.

Unknown ha dit...

Ostres no n'havia sentit a parlar mai d'aquestes sirenes. Molt ineteressant!

Sara ha dit...

Quin mite més interessant. M'ha impactat molt quan expliques el fet de viure envoltades per cadàvers.
Però en general m'ha agradat molt.

Unknown ha dit...

Quan era petita sempre volia saber coses sobre les sirenes, on vivien i perquè tenien un cos humà i altre de peix. Doncs gràcies en aquesta informació he descobert que segons el mite vivien en Artemisa i que eren castigades per mare de Persèfones. Sempre he pensat que els mariners estaven atrets per la seva bellesa, però ha resultat, que més, per el seu cant. Gràcies.

Unknown ha dit...

Les sirenes de Dinsey ens han donat una idea molt equivocada sobre com eren les sirenes de l'Antiga Grècia. Mentre que a Disney són criatures harmonioses, a la mitologia son monstres devoradors. Molt interessant l'entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts