16 de març del 2015

LES PLÈIADES

Les Plèiedes, o les Set Germanes, és un dels cúmuls d'estrelles més coneguts i fàcils de veure, es troba a la constel·lació de Taure i de vegades se'l denomina Nebulosa Maia. Quant al significat del nom de Plèiades hi ha diferents versions:

- Significa "filles de Plèione", tot i que el nom podria ser anterior al mite de les Set Germanes.

- També podria derivar de πλεîν, "plein", que vol dir "navegar". A partir d'aquí, les Plèiades serien "les navegadores".

- Finalment, s'ha suggerit que vindria de pleos, "ple" o "molt", o de peleiades, que vol dir "bandada de coloms".

Constel·lació de Taure
Les Plèiades, que formen part de la constel·lació de Taure
Hi ha diverses llegendes que justifiquen la seva transformació de les Plèiades en estrelles. Una d'elles diu que Orió, que les desitjava i les va perseguir durant set anys. Zeus, per ajudar-les va convertir-les en coloms i van volar tan amunt que van arribar al cel, on van quedar fixades com un grup d'estels de la constel·lació de Taure. Posteriorment quan Orió va morir a causa d'escorpí gegant, Zeus el va posar també al cel just darrere les Plèiades, de tal manera que recordés aquella  cacera.

Una altra versió explica que el motiu de la seva transformació es deu al dolor que van sentir quan les Híades (unes germanes seves) van morir. Els reis troians descendien d'Electra i arrel de la caiguda de Troia va abandonar les seves germanes i es va convertir en un cometa.


Mercuri entrega a Baco les Híades, pintura de Laurent la Hyre
Les Híades eren filles d'Atles i Petra, per tant,  germanastres de les Plèiades. També eren set i es deien Ambrosia, Coronis, Dione, Eudora, Filètoe, Pedília i Polixo, però també se n'esmenten d'altres, com Adaste, Altea, Cleia i Fèsile.


El mite explica que van plorar tant per la mort del seu germà Hiant, que els déus les van transformar en un grup d'estels de la constel·lació del Taure. La seva aparició a començaments de maig anunciava la pluja, que els antics interpretaven com les seves llàgrimes.

En el vídeo següent podreu veure un "mini documental" relacionat amb la constel·lació de les Plèiades, molt ben explicat per uns experts anglesos:



Cecília Monleón Cubero
1r Batx

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Cecília! m'ha encantat aquesta entrada! És que no sé què dir, de debò. L'he trobat molt bonica. I a més deu ser molt bonic veure-les al cel. I tots els mites que s'hi relacionen són bonics, per molt que se'ls hi morin familiars... és la vida. Per cert, el nom Ambrosia és molt maco! Només m'agrada a mi?

Anònim ha dit...

Aquest curs estic descobrint que la majoria de noms de constel·lacions i el seu origen venen de la mitologia romana o grega. I m'agrada molt la versió de que sent coloms volessin tant amunt que ja es quedessin clavades al cel. Ho trobo molt bonic. Bona entrada Ceci!

Unknown ha dit...

oh m'ha encantat ceci, m'ha permès entendre més sobre el tema ja que jo estic treballant sobre la constel·lació de Taure i tenia el dubte de ben bé què són les Pleaides!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts