IDUS DE MARÇ

En un dia com avui, però de l'any 44 a.C, va passar una cosa molt important, i sabreu quina si continueu llegint aquesta entrada.

Els idus de març, en llatí Idus Martii o Idus Martiae, corresponia al dia 15 de març del calendari romà. Els idus eren dies de bons auguris, durant tot l'any, excepte el març, maig, juliol i octubre, es celebraven el 15, la resta el dia 13.

Retrat de l'emperador
Julius Cèsar
Els idus de març són els més coneguts pel fet que fou el dia en què Juli Cèsar fou assassinat, l'any 44 aC.. L'assassinaren un grup de senadors que estaven en contra dels seus ideals. Cassius i Brutus foren qui conspiraren contra ell. Van escollir el dia i el lloc per assassinar-lo: el 15 de març a la Cúria del teatre de Pompeia, on el senat es reunia. 

Es veu que Cèsar estava al costat de la estàtua de Pompeu i Tilio Cimbro i Servili Casca el van colpejar i seguidament, Brutus el va apunyalar, 26 vegades, però no se sap si totes li va fer ell. 

Quadre en el qual observem 
l'escultura de Pompeu.

Actualment, més de dos mil anys després d'aquest fet, un grup del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) ha descobert el lloc exacte on el van apunyalar, gràcies a que el seu fill adoptiu August, hi va posar una estàtua en el seu honor. Així doncs, aquest grup de científics han determinat que el lloc on el van apunyalar i es va desagranar, fou el final de la Cúria, als peus de l'estàtua de Pompeu. 

D'altra banda, com a curiositat, dir que hi ha una pel·lícula que rep el mateix nom d'aquesta entrada. 


Els Idus de març, la pel·lícula
Aquesta pel·lícula té quelcom a veure amb la verdadera història dels idus de març; un jove comença a treballar com a cap de premsa d'un prometedor candidat que es presenta a les eleccions primàries del Partit Demòcrata. Durant la campanya tindrà l'oportunitat de veure fins a quin punt es pot arribar amb tal d'obtenir l'èxit polític. Tal com van fer Cassius i Brutus, que van arribar a matar a Juli Cèsar. 

I si us heu quedat amb ganes... aquí podeu veure el tràilerI per riure una miqueta ... 

Podeu fer click aquí i veure una paròdia del Crackòvia sobre Juli Cèsar, i us deixo també aquesta imatge tant graciosa que explica molt bé, de manera gràfica, l'assassinat de Cèsar.


Es diu que el dia 14 de març, Cèsar s'acostà a un captaire vident i feu broma sobre quin dia seria l'endemà, i el vident li digué: Demà és 15 de març, vigila amb els idus de març.

Bon idus de març!

Ioana Sofrea
1r Batx

Comentaris

Martina Vilar ha dit…
Molt bona entrada. Ha sigut molt interessant i no sabia que en en Cèsar el van assassinar d'aquesta manera.

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE