PASSATEMPS ROMANS

Els infants romans no dedicaven tot el seu temps en anar a l'escola, sinó que gran part del  temps a jugar.
S'han trobat nombroses joguines romanes ben conservades ja que acostumaven a fabricar-se amb vidre, roba, fusta ossos,..
Els més trobats han set: els carros de fusta, les nines, les baldufes,...


Museu Arqueològic de Saintes


Els jocs més populars eren:


TABVLA IVSORIA: l'objectiu per guanyar es alinear 3 fitxes en una taula de 3x3. Semblant al 3 en ratlla.
Duplum molendinum (molí de nou i 3 en ratlla o alquerc)
CAPVT AVT NAVIS: Antigament els romans hi jugaven amb parelles, i es tractava de llençar una moneda i al caure no la podia veure ningú. A partir d'aquí els jugadors escullen o caput o navis, i guanya aquella que encerta la cara de la moneda. Es van fent parelles i eliminant a partir de que un s'equivoqui fins que només quedi un guanyador definitiu. Semblant al cara o creu.
Moneda de l'alt imperi

DIGGITIS MICARE: Aquest joc tracta d'endevinar la suma de dos números, és a dir, es situen els dos jugadors un davant de l'altre, i es posen una mà a l'esquena. A la vegada els jugadors han d'ensenyar la mà i ha de marcar un número amb els dits, i l'objectiu del joc es que els dos jugadors diguin un número del 0 al 10 i guanya aquell que endevina quin número es la suma del dos números que han marcat els dos amb la mà.

FVNEM TRAERE: Es formen dos equips que estiguin igualats de nombre de jugadors i es divideix el camp per la meitat. Els jugadors agafen una corda i l'agafen cada equip per un extrem amb el propòsit de fer que els de l'altre equip traspassin la línia límit. Semblant al joc d'estirar la corda o arrencar cebes.
Representació del joc d'estirar la corda
ORBIS: Tracta de comprovar l'habilitat dels jugadors i que es basa únicament en fer girar un ro metàl·lic amb l'ajuda d'una guva. Normalment era jugat individualment però quan eren un grup, es feien unes fites per tal que hi hagués un guanyador, i la més lògica era que l'aro no perdés l'equilibri.
Nens jugant a l'orbis
Aro i guva



     








Roger Esturi 
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada! És curiós que els romans jugaven a molts jocs bàsics que algún cop nosaltres tambè hem utilitzat o jugat!
Molt bona aquesta entrada!
Unknown ha dit…
M'ha agradat saber a què jugaven els romans en el seu temps lliure i m'ha sorprès com hi ha jocs dels romans que s'assemblen a algun dels jocs que coneixem actualment.
Cecília ha dit…
El joc que m'agradaria haver jugat és l'orbis. Crec que no n'havia sentit a parlar mai, i igual que en gerard, i la laia, ja sabem d'on venen molts dels jocs que es juguen avui en dia :)
Anònim ha dit…
He trobat que és una entrada molt interessant. És curiós veure com tot influeix en l'actualitat. El joc que no acabo d'entendre és el dels dits que s'amaguen la mà a la esquena i tot això. Agrairia que m'ho expliquessis. Moltes gràcies.
Anònim ha dit…
Ostres, no tenia ni idea de que la majoria de jocs que tenien a l'antiga roma són molts jocs que encara a l'actualitat els nens i les nenes hi juga.
Unknown ha dit…
Hola Roger! M'ha sorprès veure que molts dels passatemps dels romans, encara continuen vigents en la actualitat. Tot i que alguns no els havia vist mai.
Valery Valencia ha dit…
Que interessant conèixer a que dedicaven el seu temps lliure en la seva època i la saber que tenen semblança amb els jocs infantils actuals ja que hi juguem però no sempre sabem el seu origen. Molt bé!
Unknown ha dit…
Que curiós que és observar que passem el temps amb jocs que fa molts anys també ho feien.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES