4 de novembre del 2014

EL MITE DE MEDUSA I L'ACTUAL MARCA VERSACE

Medusa era la filla de Phorkys i Keto, fills de Gaea (Terra) i Oceanus (Oceà). Medusa era una de les tres germanes conegudes com a gorgones. Les seves germanes es deien Sthenno i Euryale. Medusa era la única mortal de totes tres.Tenia una cabellera daurada i era una bella donzella i sacerdotessa d'Atenea, devota al celibat.  

Medusa era la més vella abans de ser convertida en gorgona i va ser violada per Posidó, a qui ella també estimà després. Medusa va oblidar les seves promeses i es va casar amb Poseidó. Per aquesta ofensa, Atenea la va castigar d'una manera molt terrible; cada fil de cabell que va enamorar Poseidó es va convertir en serp verinosa, els seus ulls bonics irradiaven odi i fúria i la seva pell deixà de ser blanca com la llet i adoptà un color verdós. Així doncs, la seva bellesa desaparagué i es convertí en gorgona. 

Segons la llegenda, les gorgones vivien a l'extrem occident, prop del regne dels morts. Els seus caps estaven poblats de serps, tenien ullals de hjavalí, mans de bronze i unes ales daurades que els hi permetien volar. Dels seus ulls sortien guspires i aquells que les miraven es petrificaven. Eren temudes pels mortals i els immortals. Segons un altre versió del mite, només Poseidó es va atrevir a unirse a Medusa, deixant-la embarassada. 

Una altra versió del mite explica que Medusa va ser violada en un temple dedicat a Atena i com que Atena i Posidó eren rivals des que varen competir pel patronatge d'Atenes i els habitants de la ciutat preferiren l'olivera d'Atena abans que la font o els cavall de Posidó. Així doncs, quan Atena va descobrir la profanació del seu temple, castigà Medusa convertin-la en una gorgona, com les seves germanes. Es diu que fou assassinada per Perseus


Pintura a l'oli de Medusa d'Arnold Böcklin-1878 c.
RELACIÓ DE MEDUSA I L'ACTUAL MARCA DE ROBA VERSACE 

Gianni Versace, creador de la marca, estava molt interessat en la mitologia grega i l'art clàssica. Va néixer al sud d'Itàlia, una regió molt associada amb les clàssiques tradicions cregues. Ell mateix va dissenyar el logo, que poc després va esdevenir molt conegut. Així doncs, el logo expressa que els dissenys Versace deixen la gent atònita, petrificada per la seva absoluta bellesa. 














Si us agrada la moda podeu donar un cop d'ull a la pàgina de Versace i si ho preferiu podeu llegir una mica més sobre els familiars de Medusa: Phorkis i Keto, Gaea, Oceanus.


Ioana Sofrea
1r batx

12 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo ja m' ho havia pensat que Versace tenia alguna cosa a veure amb algun mite, més que res per el logotip. Però el mite de medusa en concret no el sabia... És molt curiós

Un estiu diferent ha dit...

sabia el mite de Medusa, bé de fet només un, però el que no sabia era el significat de gorgones i sabent això es pot entendre perfectament el perquè Medusa es converteix en el que es converteix.

Unknown ha dit...

És increïble l'influència del món romà al món actual. Fins i tot s'aprofita per els logotips de marques.

Lioba Sallés Graus ha dit...

Ostres Ioana! M'ha encantat aquesta entrada, des del principi fins al final! He sentit a parlar molts cops sobre Medusa però mai havia sentit cap mite i, sobre la marca Versace, també n'havia sentit a parlar molts cops però no s'havia quin era el logotip que la representava. Tot i així, cal dir que m'agrada molt el significat del logotip que Versace li va ficar envers Medusa, crec que és força original i m'ha agradat saber-ho. A part d'això, els enllaços esmentats són molt bons!

Felicitats per l'entrada guapa!

Cecília ha dit...

Hola Ioana! Trobo que està molt bé el creador de la marca es recolzes en aquest mite per fer el logotip, es veu que era un home culte... Llavors perquè diguin que la indústria de la moda es per la gent amb el cap buit.

Anònim ha dit...

Estic molt d'acord amb lo últim que esmentes Ceci :)

Anònim ha dit...

Ioana, aquesta entrada que has fet ha servit molt perquè poguessim veure moltes coses de l'actualitat que tenen sentit en mites, llegendes o fets antics. Felicitats per aquesta tant bona entrada!

Unknown ha dit...

Havia sentit el mite de Medusa, però no tenia ni idea de que el creador de la marca Versace sabia inspirat en aquest mite per fer el logotip.
Això ens demostra l'influència que hi ha en el món actual sobre la mitologia. Molt bona entrada!

Aina ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada, sobretot perquè ens fas veure moltes que segur que no sabiem cap de nosaltres i del món que ens envolta actualment. La trobo molt curiosa.

Anònim ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris i felicitacions noies!

Anònim ha dit...

He trobat una cançó que es titula Medusa i que té a veure amb el mite, en un dels versos la cantant esmenta que si la mira als ulls, el noi al qui canta, el seu cor es quedarà de pedra. Si la voleu escoltar us deixo aquí l'enllaç.

https://www.youtube.com/watch?v=vCaML4-Ypug

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

No havia pensat mai que la marca Versace tenia relació amb Medusa i tampoc sabia que al dissenyador li interessava la mitologia clàssica tot i així crec que és una manera d'adonar-nos de la gran influència que té el món clàssic en l'actualitat.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts