22 de novembre del 2014

CECÍLIA DE ROMA


Santa Cecília, pintura de Nicolas Poussin.
Cecília de Roma, coneguda com a santa Cecília (en llatí, sancta Caecilia) va ser una noble dama romana del segle III. És la patrona de la música (ja que mentre s'estava morint, va cantar a Déu) i dels poetes. Els seus atributs són l'orgue, les roses i el llaüt.
Estasi di Santa Cecília, de Raffaelo Sanzio.
Es creu que va néixer a Roma i que la van casar amb un jove anomenat Valeri. No obstant, Cecília va ser capaç de mantenir-se verge al llarg de la seva vida i fins i tot va convertir al cristianisme el seu marit Valeri i el seu germà respectiu. Després de ser convertits, ambdós es van dedicar a enterrar màrtirs cristians i a fer bones obres. Això va fer que els denunciessin davant del prefecte de Roma, que va manar decapitar-los. Cecília els va enterrar en un sepulcre on hi havia gravat un fènix, el símbol pagà de la resurrecció.

En quan els béns dels morts, Cecília els va repartir entre les persones pobres abans de que se les apropiés del prefecte, com era de costum. Quan aquest es va assabentar, la van arrestar i condemnar a morir asfixiada en el vapor i l'aigua del bany de casa seva, però Cecília va sortir-ne intacta, és per això que van decidir decapitar-la.

Li van clavar l'espasa al cap tres vegades i ella no morí. Va haver d'aguantar durant tres dies fins que va arribar un capellà a casa seva per fer-li la missa i finalment, va morir, mostrant tres dits en una mà (Santa Trinitat) i un en l'altra (un únic Déu verdader). 

Escultura feta per Stefano Maderno que representa la postura en que ell la va trobar en veure el seu cos mort, una vegada van obrir la tomba el 1599. L'estàtua es pot trobar actualment a l'església de Santa Cecília a Trastevere, Roma.


Cecília Monleón Cubero
1r Batx

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt bona entrada Cecília!!! La veritat és que no n'havia sentit a parlar mai de Cecília de roma ni del seu marit valeri. Llegint aquesta entrada ho he sapigut.

Anònim ha dit...

Cecília ja saps que m'ha encantat la teva entrada! no sabia res de res i quan me'n vaig enterar que feies aquesta entrada i que a més a més era sobre el teu nom doncs vaig estar esperant-la amb candeletes. Deixa'm dir-te que el teu nom és preciós i pel que significa, encara més.

Júlia Rama Vilaró ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada en general, però m'ha semblat increïble quan Cecília va sortir viva de la banyera on la volien asfixiar. Genial com sempre Cecília!

Unknown ha dit...

Ostres! No coneixia la història de la Cecília de Roma i m'ha agradat molt. Trobo que era molt valenta i que va lluitar per la seva vida.

Anònim ha dit...

Sembla ser molt divertit trobar algun personatge important amb el teu nom. De Cecília de Roma sabia que tenia alguna cosa relacionada amb la música, però no sabia que n'era la patrona. És molt fort que es mantingués verge sent com eren els homes en aquella època. Em fa molta pena que la volessin ofegar i després que fessin un intent de decapitar-la però ha de ser molt dur anar tres dies anar amb el cap mig decapitat. Molt bona entrada Ceci!

Unknown ha dit...

Ostres que valenta que era Cecília! Se sap si tocava algun instrument o cantava mentres estava amb vida?

Míriam El Mouhadab Carbonell ha dit...

La teva entrada l'he trobat molt interessant i realment he trencat moltes suposicions que m'havia anat crean durant els anys de celebrar Santa Cecília a l'escola. Honorar aquesta dona com a Santa és poc! M'ha agradat molt la teva entrada Ceci!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

De petita sempre havia celebrat santa Cecília a l'escola i ens deia que era la patrona de la música però mai m'hagués pogut imaginar que va tenir una vida tan complicada i un final tan tràgic. Molt interessant!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts