28 de novembre del 2014

FRASES EN LLATÍ QUE HAN ESDEVINGUT CÈLEBRES

Hi ha moltes frases en llatí que han esdevingut famoses, per diferents motius: perquè han aparegut en pel·lícules, en obres literàries, per qui les ha dit...

Algunes de les més famoses són:

Carpe Diem (viu el moment) 

És una de les frases més famoses del llatí, la qual ha sortit a moltíssimes pel·lícules.





Estàtua de Juli Cèsar
Veni, Vidi, Vici (vaig venir, vaig veure i vaig vèncer)
Frase utilitzada per Juli Cèsar. Amb aquesta frase pretenia descriure la seva recent victòria, en la ciutat de Zela.
Actualment s'utilitza per significar la rapidesa en que has fet una cosa amb un resultat exitós.




Cogito, ergo sum (penso, aleshores existeixo)
El filòsof Descartes pensava que el món estava format per dos entitats, la espiritual i la matèria. Descartes, com la majoria de filòsofs, buscava la resposta a tres preguntes: Quí som, on anem i d'on venim i pretenia explicar-les a la seva manera. Descartes resumia totes les seves teories amb la frase Cogito, ergo sum, que s'ha d'entendre com (penso perquè existeixo) i no pas (existeixo perquè penso).


Traducció a l'anglès
René Descartes
Alea iacta est  (És cosa de sort)
Frase dita per Juli Cèsar després de creuar el riu Rubicó, amb el seu exèrcit. Amb aquest pas es va revelar contra el Senat de Roma.


Riu Rubicon (Itàlia)
Panem et Circense (pa i circ)

Frase que s'utilitza per referir-se als governs, que intenten distreure el poble per tal que no es fixin en la política. En l'època dels romans, es distreia el poble amb pa i jocs i actualment se'l distreu amb beguda i futbol o televisió, per això ara podem sentir "pa i beguda" o "pa i televisió".




Ave, caesar morituri te salutant (Hola, Cèsar els que van a morir et saluden)
caricatura dels
gladiadors i el papa
 

Frase que utilitzaven els gladiadors, per dirigir-se a Cèsar, just abans de començar els combats.


Dibuix dels gladiadors i el papa (Astèrix i Obèlix)


Xana Martínez 
4t d'ESO

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Carai Xana, es tot molt interassant!!

Unknown ha dit...

Molt interessant! Jo em quedo amb la de Veni, vidi, vici. M' ha encantat la teva entrada!

Anònim ha dit...

És molt interessant que frases cèlebres que a l'actualitat fem servir les hagin creades personatges de l'antiguitat. Felicitats per l'entrada.

Júlia Rama Vilaró ha dit...

¡Quantes frases cèlebres que tenim en aquests moments. Jo en sabia algunes, cóm la de "Carpe Diem" que era la més famosa, però d'altres no n'havia a sentit a parlar i m'has ajudat a descobrir el què signifiquen. Bona entrada!

Anònim ha dit...

EN coneixia algunes i la que m'ha cridat més l'atenció és la de "Panem et Circense" ja que curiosament, als Jocs de la fam, la Kattnis diu una frase tipu: Panem hoy panem mañana... però no sé ben bé si hi té alguna relació. Si algu ho sap, agraïria la resposta. Moltes gràcies.

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Havia sentit parlar de tots però el que sempre hem crida l'atenció és el de "panem et circense" perquè realment la seva única funció era distreure la població del que feien els polítics. Bona feina.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts